Direct naar artikelinhoud

Eindelijk een echte tripel van ’t stad

Brouwerij De Koninck kreeg het dan uiteindelijk toch voor elkaar: een heuse tripel met hergisting op de fles. Nu kunnen alle Antwerpenaren hun eigen tripel omarmen. En die zullen ze, hun chauvinistische inborst getrouw, met volle teugen savoureren. Duvel of geen Duvel.

e kregen de primeur in het Bollekes-café bij uitstek op de Antwerpse Grote Markt: Den Engel. Noblesse oblige. Dat was zowat drie maanden geleden, en intussen is er heel wat water naar de zee gevloeid. De Koninck werd begin augustus overgenomen door Duvel-Moortgat, dat biergigant Heineken het nakijken gaf. Welke toekomst Moortgat precies in petto heeft voor de oeroude Antwerpse brouwerij is nog niet bekend. Maar we hebben een sterk vermoeden dat de overname het klassieke Bolleke wel eens een tweede leven kan bezorgen. Kijk maar naar de liefde die ze voor andere overgenomen bieren aan de dag hebben gelegd, zoals Vedett. Hoe dan ook, de vroegere eigenaar en brouwer Bernard Van den Bogaert zorgde in extremis voor een ‘afscheidsbier’ met allure. De Triple d’Anvers staat na één zomer al in heel wat Antwerpse cafés op de kaart.

Elixir d’anvers

Een tripel maken is geen simpele klus voor een brouwerij die 175 jaar lang geen ervaring had met hergiste bieren, tenzij je de gastronomische bieren Gusto Golden Blond en Ruby Red meerekent die enkele jaren geleden op de markt kwamen. Fijne biertjes, maar ze horen eerder thuis in het zware blonde en amberen biersegment. Maar nu is er een heuse tripel met een wel heel Antwerpse naam. En hier moeten we noodgedwongen berichten over de rol van uw verslaggever bij de naamgeving. Toen we brouwerij De Koninck bezochten om het Bierpassieweekend voor te bereiden, kregen we een naamloos proefbrouwsel voorgeschoteld. Naamloos maar klaar voor de markt. Iedereen in de brouwerij broedde wel op een naam, maar zoals zo vaak kan een outsider zorgen voor een frisse kijk. We zochten onze inspiratie in het verleden. Het befaamde groene kruidendrankje van de familie De Beukelaer heet ‘Elixir d’Anvers’, dus waarom niet ‘Triple d’Anvers’? Die naam prijkt nu op het etiket in sierlijk-speelse Harry Potter-letters. Er bestaat nog een tweede brouwsel, een wat jongere versie van de Triple d’Anvers, volgens brouwer Denis slechts na één week losgelaten. Dat zal bij Duvel wel enigszins anders verlopen want daar beschikt brouwerij Moortgat over grotere ‘warme kamers’ dan de geïmproviseerde kamers van Bernard. (Het bier moet minstens drie weken nagisten bij een constante temperatuur van 20 graden, red.)

Hoe dan ook, er is nu een rasecht Antwerps alternatief voor de Westmalle Tripel. Benieuwd of de Triple d’Anvers zijn mannetje zal kunnen staan naast grote broer Duvel.

Herkomst Brouwerij De Koninck, Antwerpen

Alcoholgehalte 8 vol. % alc

Uitzicht Mooie gouden kleur, de klassieke tripelkleur. Fijnmazig wit schuim.

Aroma Appeltjes, ik proef een jong bier. De typische geur van vers bier.

Smaak en afdronk Volmondig, heel fruitig en met een droge, fijne afdronk van de gebruikte Saaz-hop.

FOODPAIRING Ideaal bij een pizza margarita.