Direct naar artikelinhoud

Restauratie van Bourla op til

Een eerste restauratiefase van 2,1 miljoen en de bistro die naar de benedenverdieping verhuist: de plannen voor de Antwerpse Bourlaschouwburg, waar Toneelhuis huist, zijn groot. Nu nog de realiteit.

Als Het Toneelhuis nog volop hedendaags theater wil brengen, dan moet de Bourlaschouwburg gerenoveerd worden. Dat is de conclusie van een haalbaarheidsstudie over de Bourla, die vorig jaar besteld was door de stad Antwerpen, en waarvan de resultaten net voor deze zomer opgeleverd zijn aan het college van burgemeester en schepenen.

Eind juni keurde het college de resultaten van de haalbaarheidsstudie goed, wat impliceert dat er in eerste instantie "structurele herstellingswerken aan de buitenschil worden uitgevoerd", "in afwachting van een mogelijke grondige aanpak van het gebouw". Lees: eerst moeten dak en gevel worden gerestaureerd, met isolatie en akoestische upgrade. Kostprijs voor die eerste fase is volgens de studie 2,1 miljoen euro.

Maar of zelfs die eerste fase daadwerkelijk wordt uitgevoerd, en of de stad 2,1 miljoen euro investeert, is nog niet zeker. De Antwerpse meerjarenbegroting, waarover het bestuur zich de komende weken zal buigen, zal daarover duidelijkheid brengen.

Zowel top als flop

Johan Swinnen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Toneelhuis (N-VA), maakt zich sterk dat de stad zal investeren. "Dat zou een belangrijk signaal zijn. Niemand wil Toneelhuis weg uit de stad. Maar de historische Bourla, hoe prachtig ook, voldoet niet om hedendaags theater te brengen."

Slechte zichtlijnen (vanuit slechts 450 van de 800 plaatsen kan men de totale scène zien), een antieke houten machinerie die om veiligheidsredenen niet meer gebruikt kan worden, Europese richtlijnen inzake veiligheid waaraan niet meer voldaan wordt, een onveilige handmatige hijsinstallatie: het zijn maar enkele zaken die dringend moeten worden aangepakt om er in de toekomst nog activiteiten te laten plaatsvinden. Maar, zegt Swinnen, het Toneelhuis moet als stadstheater zijn deuren ook nog meer openzetten. Daarom zijn er plannen om de bistro in de legendarische foyer op de eerste verdieping naar de gelijkvloerse verdieping over te brengen. "Zo kunnen ook mensen die niet naar toneel gaan veel gemakkelijker het huis binnenstappen."

De staat van de theaterhuizen is een zorgwekkend probleem, zegt Staf Pelckmans, directeur van de Turnhoutse Warande. "Op inhoudelijk vlak staat het Vlaamse theater aan de top in de Europese context, maar als het om de theatertechnische infrastructuur gaat, dan hinken we echt achterop. Een probleem waar de politiek ernstig over moet nadenken."