Direct naar artikelinhoud

Merckx verwijt Contador een gebrek aan 'panache'

Zijn fiets hangt dan wel al enige tijd aan de haak, maar over de koers heeft de Kannibaal nog steeds een mening. Over Contador, bijvoorbeeld, valt wel een hartig woordje te zeggen. "Contador is de sterkste, maar hij is niet bijzonder fit", zo laat Eddy Merckx optekenen in de laatste editie van L'Equipe. Bovendien heeft hij zo zijn vragen bij de stijl van Contador. Merckx kan nogal moeilijk begrijpen hoe Contador, indrukwekkend winnaar van de laatste Giro, de ritwinsten keer op keer aan zich laat voorbij gaan. "Ik hou er niet van hoe hij het podium weggeeft. Het is niet gezond, en het is respectloos tegenover het publiek. Een grote kampioen fietst met meer panache."

Ook de dopingaffaire rond Contador laat Merckx met heel wat vragen achter. "Wat me stoort, is zijn verdediging. Ze heeft me niet overtuigd. Als hij zo'n steak met sporen van Clenbuterol gegeten heeft, dan zouden zijn teamgenoten toch ook besmet moeten zijn?" Merckx kan trouwens niet begrijpen dat de zaak een jaar na datum nog steeds niet is afgehandeld.

Hoe het ook zij, Contador blijft in de running voor de gele trui in Parijs, over een drietal weken. Maar is hij ook voor de Kannibaal een favoriet? "Er zijn veel factoren die zijn leven ingewikkeld kunnen maken", voorspelt die. "De zwakte van zijn team, andere rivalen - sterker, meer dan in de Giro, en zeker beter georganiseerd. Ik, in ieder geval, zou van hem geen schrik gehad hebben in 1969. Ik zou hem zelfs gek gemaakt hebben."