Direct naar artikelinhoud

‘Nieuwe Clubspits Vazquez groter risico dan Portillo’

Met Victor Vazquez Solsona (24) haalt Club Brugge straks een talent van Barcelona binnen, de beste club ter wereld. De adelbrieven van Vazquez ogen mooi, maar dat deden die van Javier Portillo in 2005 ook. Hij slaagde slechts gedeeltelijk. Treedt Vazquez in zijn voetsporen of wordt hij een nieuwe goudklomp? ‘Vazquez is een groter risico dan Portillo’, vindt Emilio Ferrera.

Op de allerlaatste dag van de transferperiode eind augustus 2005 toverde toenmalig sportleider Marc Degryse met Javier Garcia Portillo een ferm Spaans konijn uit zijn hoed. De 23-jarige spits was met meer dan 700 goals de best scorende speler aller tijden in de jeugdreeksen van Real Madrid, voor onder andere Raúl. Maar ‘Portigol’ loste de hoge verwachtingen slechts gedeeltelijk in. In 24 wedstrijden scoorde hij acht goals, al moet gezegd dat bij blauw-zwart dat seizoen het eerste jaar van de neergang werd ingezet. Dit keer hoopt Club Brugge op meer succes.

“Van een jonge speler die overkomt uit de Spaanse competitie en zeker al van Barcelona - al is het dan het tweede elftal - mag je toch verwachten dat hij over voldoende kwaliteiten bezit”, meent Emilio Ferrera. “Dat zijn genoeg elementen om positief te zijn.” De Spaanse Belg is goed geplaatst om te vergelijken, want hij had als trainer van Club Portillo onder zijn hoede op het einde van het seizoen 2005-2006. “Het probleem van Portillo was dat hij niet regelmatig was, een euvel dat ook in de rest van zijn carrière gebleven is. Maar hij heeft wel enkele belangrijke doelpunten gescoord.

“Toch vind ik Vazquez - die ik zelf één keer in actie heb gezien - een groter risico dan Portillo. Omdat hij niet de ervaring heeft van Portillo, die toen toch al eens was uitgeleend aan Fiorentina. Maar dat wil zeker niet zeggen dat Vazquez niet kan slagen bij Club. Veel zal ervan afhangen hoe snel hij zich zal aanpassen. Sowieso hebben aanvallend ingestelde spelers wat meer tijd nodig, omdat ze zelf het spel moeten forceren. Maar als hij het vertrouwen van zijn ploegmaats kan winnen, kan het snel gaan.”