Direct naar artikelinhoud

Register slapende rekeningen werkt nog niet

Belgen die willen nagaan of ze een slapende rekening bij een bank hebben, kunnen het daartoe voorziene register nog niet raadplegen.

Nochtans is een beperkt aantal banken al begonnen met de tegoeden en de gegevens van slapende rekeningen te transfereren naar de Deposito- en Consignatiekas (DCK), die het register beheert. In principe moest het onlineregister al sinds januari raadpleegbaar zijn. Maar door informaticaproblemen is er een vertraging ontstaan. Tijdens de zomer zei de sectorfederatie Febelfin te mikken op september om de transfer van geld en gegevens te starten.

Proeffase

Sinds vorige week is de transfer begonnen, al gaat het nog om een proeffase, “waarbij enkele pilootbanken de transfer doen”, stelt Febelfin. Die fase duurt naar verwachting twee tot zes weken. Daarna wordt het systeem opengesteld voor de andere financiële instellingen. Die zullen dan de tegoeden geleidelijk overmaken om de ‘fragiele’ IT-ketting niet te overbelasten. Pas als alle banken met de transfer naar de DCK begonnen zijn, wordt het register ook online raadpleegbaar.

Slapende rekeningen zijn rekeningen waar minstens vijf jaar geen verrichting op is gebeurd. Op een totaal van 35,5 miljoen bankrekeningen zouden er 1,5 miljoen slapende zijn. De banken maakten eerder al geld over van slapende rekeningen met een saldo van minder dan 20 euro, waar geen identificatie van de eigenaar voor nodig is.