Direct naar artikelinhoud

Man van Malawi-homopaar trouwt met vrouw

Het verhaal van het tot 14 jaar cel veroordeelde Malawiaanse homokoppel dat onder internationale druk een presidentieel pardon kreeg, krijgt een nieuwe wending. Een van beide mannen gaat binnenkort trouwen met een 24-jarige vrouw.

Dat Tiwonge Chimbalanga (33), ‘Tiwo’ voor de vrienden, en Steven Monjeza (26) in december in de problemen kwamen na een traditionele huwelijksceremonie in de Malawiaanse hoofdstad Blantyre, had in eerste instantie met de krant The Nation te maken. De twee geliefden vierden in beperkte kring maar het blad werd getipt en pakte uit met een smeuïge story over “homoseksuele liefdesvogels”. Twee dagen later zat het paar achter de tralies en toen ze in februari voor de rechter verschenen, was Tiwo er slecht aan toe. “Tante Tiwo is blijkbaar zwanger”, luidden de smalende commentaren. Tiwo vertelde zelf aan een verslaggever van de New York Times dat hij, ondanks zijn mannelijke genitaliën, een vrouw is. “Misschien kan ik geen kinderen baren, maar ik menstrueer bijna elke maand en ik kan alle huishoudelijke werk verrichten”. ‘Menstruatie via de penis’ blijkt een bijzonder zeldzame medische conditie die door experts wordt beschouwd als een psychosomatische reactie op de volstrekte afwijziging van homoseksualiteit in een aartsconservatieve maatschappij.

In februari al zei Steven Monjeza, dat hij “nooit seksuele gevoelens had gekoesterd voor een vrouw, behalve voor Tiwo. Daar heb ik nu spijt van. Ik ben niet langer verliefd op Tiwo”.

Een en ander resulteerde niet meteen in een lichtere straf: het tweetal kreeg 14 jaar, wat voor grote internationale verontwaardiging zorgde. Aangezien de begroting van Malawi voor 40 procent afhankelijk is van westerse donoren, kwam er relatief snel een presidentieel pardon. Eind goed, al goed? Niet meteen. Dinsdag pakte The Nation uit met het verhaal van Dorothy Gulo, een 24-jarige schone die Steven Monjeza onlangs ontmoette en die “onder de indruk was van zijn charme”. Het ging behoorlijk hard en ondertussen plant het stel een heuse trouwpartij.

Monjeza vertelde in het krantenartikel nog dat “verschillende buitenlandse activisten mij hebben proberen te overhalen om naar het buitenland te gaan en daar als politiek vluchteling te leven, nadat ze me eerst dronken hadden gevoerd. Maar ik wil hier blijven en heb nu de liefde van mijn leven gevonden.” Met dit verhaal speelt Monjeza alvast in op de populaire overtuiging in Malawi dat westerlingen de homoseksualiteit in Afrika willen invoeren, zoals een parlementariër het onlangs stelde. (CV)