Direct naar artikelinhoud

Deelvennootschappen in uitverkoop

De vrijwillige vereffening van de deelvennootschappen van de groep Arco mag dan wel de enige uitweg zijn,

maar feit is dat een uitverkoop onvoldoende

is om de geleden schade

te vergoeden. Daarvoor zijn

de potentiële opbrengsten

van de participaties

te beperkt.

De hele groep Arco bestaat uit verschillende deelvennootschappen. De belangrijkste zijn de financieringsmaatschappijen Arcopar en Arcoplus, en de investeringsmaatschappijen Arcofin en Auxipar.

De coöperatieve vennootschappen Arcopar, Arcoplus en Arcofin gaan in vrijwillige vereffening. Auxipar blijft buiten het opdoekscenario. Die spilvennootschap is geen coöperatieve, maar een gewone nv. Het eigen vermogen van die vennootschap bedraagt zowat 60 miljoen euro, en heeft een aantal participaties, voornamelijk in de gezondheidszorg.

De grootste participatie (81 procent) is in het farmaceutisch distributiebedrijf EPC, dat 98 apotheken in Wallonië en Brussel uitbaat onder de gezamenlijke naam Familia. Ook Escapo en De Lindeboom zijn actief in de distributie van geneesmiddelen. Auxipar heeft tevens een belang van ruim 11 procent in de Vlaamse Energie Holding (VEH), dat belangen heeft in de gas- en elektriciteitssector. Waaronder een rechtstreekse participatie in SPE, de tweede belangrijkste Belgische elektriciteitsproducent, en in Publigas die op haar beurt meerderheidsaandeelhouder is in de gastransportmaatschappij Fluxys.

Van de coöperatieve spilvennootschappen die wel deel uitmaken van de vereffening is Arcoplus feitelijk een pure kapitaalvennootschap. Arcopar en Arcofin hebben dan weer verschillende participaties, onderverdeeld onder 'diversificatie' en 'maatschappelijke' investeringen. De bekendste zijn - uiteraard - Dexia, oorzaak van de hele malaise. Elia, de beheerder van het Belgische elektriciteitstransportnetwerk, VDK Spaarbank en de vastgoedbeheerder Retail Estates.

Voorts zijn er nog een rist verwaarloosbare belangen in onder meer Belgacom, investeringsmaatschappij Gimv, of de sociale investeringsvennootschap Incofin. Bij de 'maatschappelijke investeringen' zijn de belangrijkste participaties de sociale verhuurmaatschappij Livingstones, De Schoring (dat onder meer Vitamine W omvat) en Groep Hefboom, actief rond sociale economie.

Het mag duidelijk zijn dat je met dergelijke belangen niet meteen op een goudmijn zit. Dexia maakt 78 procent uit van de totale activa, en van de 2,47 miljard euro die Arco op die participatie in zijn boeken heeft staan, schiet er vandaag aan de huidige beurskoers nog amper 100 miljoen euro over.

De twee voornaamste participaties, VDK Spaarbank en Elia, zullen ook geen potten breken. De VDK-aandelen van Arco zijn verpand aan de spaarbank zelf, wat een publieke verkoop bemoeilijkt. Voor Elia is er dan weer een aandeelhoudersovereenkomst met de holding Publi-T. Maar voor Publi-T hebben die aandelen minder waarde, omdat ze geen extra rechten inhouden.

Arco kijkt ook nog aan tegen een schuldenlast van zowat 750 miljoen euro. Het zal al een huzarenstukje zijn om dat deel te kunnen ophoesten uit de verkoop van de diverse belangen.

Maar om de 780.000 coöperanten terug te kunnen betalen is een vereffening niet voldoende. Die rekening, die maximum 1,5 miljard euro kan bedragen, wordt doorgeschoven naar de waarborgregeling.