Direct naar artikelinhoud

CD&V wil amokmakers weren uit recreatieparken

CD&V wil dat mensen die het te bont maken in een recreatie-domein een tijdelijk of definitief toegangsverbod kunnen krijgen, net zoals het stadionverbod voor voetbalhooligans.

Het is inmiddels al een jaar geleden dat een incident met een aantal jongeren uit het Brusselse in het Blosodomein van Hofstade voor een hevige polemiek zorgde. Inmiddels heeft het provinciaal domein zelf maatregelen getroffen: het strand is afgezet met een omheining, wie er wil zonnekloppen moet betalen en zijn identiteitskaart tonen.

CD&V-parlementslid Michel Doomst gelooft evenwel niet dat een lokale aanpak oplossingen biedt, en heeft daarom een wetsvoorstel klaar om amokmakers te weren uit recreatiedomeinen of openluchtzwembaden. De gelijkenissen met de problemen bij voetbalwedstrijden zijn volgens hem immers treffend. "Ook hier gaat het om een kleine kern die de sfeer verpest door gewelddadig gedrag of het verstoren van de rust. Het is dus aan de politie om bij onrust een pv op te stellen, dat ook naar de procureur gaat. Als het tot een uitsluiting komt, dan wordt die informatie opgeslagen in een centraal systeem, en geregistreerd op de elektronische identiteitskaart van de betrokkene, net zoals bij het voetbal. De meeste domeinen vragen nu al identiteitskaarten, dus op die manier vermijd je dat amokmakers gewoon elders proberen binnen te geraken."

Doomst vindt niet dat een identiteitscontrole van iedereen die een dagje wil zwemmen te ver gaat. "Ik hoor dat de meesten dat sowieso al doen, en dat er zwarte lijsten circuleren, wat niet koosjer is. Het lijkt me veel eenduidiger en correcter om die informatie bij te houden bij een centrale dienst."

Bij de meeste provinciaal domeinen zien ze zo'n toegangsverbod alvast zitten. "We zetten sowieso elk jaar al een aantal mensen op een zwarte lijst. Voor domeinen die een bepaald publiek trekken is het nuttig dat ze die informatie kunnen uitwisselen", vertelt Davy Exelmans van de Halve Maan in Diest. "We juichen alle initiatieven voor meer samenwerking op het vlak van veiligheid toe", zegt ook Bart Coopman, burgemeester van Zemst, waarvan Hofstade een deelgemeente is. Bij de Sterre in Sint-Niklaas vragen ze zich wel af of het voorstel niet te laat komt, de zomer is al bijna bezig. "Maar niemand zal tegen het idee op zich zijn", klinkt het.

Coalitiepartner sp.a reageert voorlopig wel voorzichtig. "We kunnen niet ontkennen dat er soms problemen zijn die we ernstig moeten nemen", zegt fractieleider Karin Temmerman. "Maar ik weet niet of dit voorstel per se het beste is, daarover moeten goed overleggen met de lokale besturen die met die problemen worden geconfronteerd. De burgemeesters vertellen me trouwens dat er vooral nood is aan betere afspraken met politie en gerecht. De amokmakers vervolgen, dat zou al een hele stap zijn."