Direct naar artikelinhoud

Chinese filmindustrie lonkt naar Hollywood met overname AMC

De Chinese Dalian Wanda Group neemt de Amerikaanse bioscoopgroep AMC over voor 2,6 miljard dollar. Daardoor wordt ze wereldwijd de grootste cinema-uitbater en lijkt de Chinese verovering van Hollywood verder ingezet. Zo'n acht bioscoopschermen komen er elke dag bij in China. Toch had de Dalian Wanda Group, zelf goed voor 730 schermen verspreid over 86 Chinese cinema's, geen zin om te wachten op die groei. De overname van de 346 Amerikaanse en Canadese bioscopen van AMC moeten de ambities sneller vervullen. En die ambities zijn niet min.

Tegen 2020 wil de Dalian Wanda Group twintig procent van de bioscoopmarkt in handen hebben. De overname is tekenend voor de Chinese expansiedrang in de filmindustrie. Eerder dit jaar ging bijvoorbeeld DreamWorks al een joint venture aan met een Chinees mediabedrijf. Aangezien de Dalian Wanda Group ook films produceert en distribueert, is het niet ondenkbaar dat de groep via de zalen van AMC de Chinese films verder wil verspreiden. Al ontkent het bedrijf dat en benadrukt het dat de Amerikaanse en Canadese bioscopen vooral een opstap zijn om ook bedrijfsruimtes, hotels en winkelcentra neer te planten in de Verenigde Staten.

Ook in omgekeerde richting wordt opvallend gelonkt in de filmindustrie. Door de tegenvallende ticketverkoop in het Westen hopen filmmakers het aantal kaartjes dat in Azië over de toonbank gaan op te drijven. Eenvoudig is dat niet. Hoewel het aantal buitenlandse films die Chinese bioscoopzalen mogen vertonen eerder dit jaar werd opgetrokken van 20 naar 34, moeten Hollywoodproducties nog altijd langs een strenge jury passeren.

Ook Chinese films die de zalen willen halen, tonen best voldoende nationalisme. Velen worden daarom nog altijd geproduceerd door de China Film Group, een staatsonderneming. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ticketverkoop in Amerikaanse bioscopen nog altijd bijna vijf keer meer bedraagt dan die in China, waar jaarlijks ongeveer voor 2 miljard dollar aan filmtickets wordt verkocht.