Direct naar artikelinhoud

Laura Waem en Gaelle Mys turnen WK-finale allround

Laura Waem en Gaelle Mys tekenen vanavond voor een primeur: nooit eerder stonden er op een WK artistieke gymnastiek twee Belgen in de finale van het allround. In de kwalificaties finishte Mys als 20ste en Waem als 21ste.

Het contrast tussen de twee gymnastes kon niet groter zijn. Laura Waem staat op haar zestiende pas aan het begin van haar internationale carrière, terwijl die van Gaelle Mys, over een maand 22, stilaan aan het aflopen is. Mys zelf aarzelde al meer dan eens over stoppen of verder doen. Op haar palmares staan al twee Olympische Spelen: Peking 2008 en Londen 2012. In Peking haalde ze de allroundfinale, in Londen net niet.

Ex-turnster Aagje Vanwalleghem snapt haar dilemma: "Gaelle staat op een punt waar ik stond toen ik besloot om te stoppen: elke training heb je wel ergens pijn én je moet ook een sociaal leven zien te combineren met topsport. Gaelle wil er nog het beste uithalen, maar als je voortdurend pijn hebt is het niet leuk om je altijd 100 procent te moeten geven."

Bondscoach Yves Kieffer, die van plan is om er na de Spelen van Rio in 2016 een punt achter te zetten, heeft er met zijn 'oudste' pupil nog niet over gesproken. "Omdat ze er zelf nog niet uit is, denk ik", zegt de Fransman. "Ze is aan een derde olympische cyclus bezig: dat is echt niet veel gymnastes gegeven. Ze heeft enorm veel ervaring en kan minder bijleren dan een Laura Waem, maar als ze haar fysieke vorm kan aanhouden, blijft Gaelle erg competitief."

Waem is pas aan haar eerste WK als senior toe. Volgens Vanwalleghem heeft ze alles om de nieuwe leading lady van het Belgische turnen te worden. Het ontbreekt haar in elk geval niet aan beroepsernst en wilskracht. Waem begon op 2,5 jaar met turnen en traint dertig uur per week.

"Ze neemt haar sport heel ernstig", vertelt Kieffer. "Ze traint altijd erg geconcentreerd, met een grote drive om beter te worden. Het enige waar ze soms wat last van had, was de stress. Ze kon haar harde werk op training niet altijd omzetten in competities. Ze heeft me nu aangenaam verrast omdat er niet veel meer druk kan zijn dan tijdens de kwalificaties van een WK in eigen land. Hopelijk zorgt dat voor een déclic."

Julie Croket

De prestatie van Waem opent perspectieven voor de nationale ploeg, die tijdens het test-event voor de Spelen van Londen slechts één puntje tekortkwam om zich als team te kwalificeren. Voor Rio hoopt Kieffer wel een team te sturen: naast Mys en Waem kan hij ook nog een beroep doen op Julie Croket, die door een elleboogblessure forfait moest geven voor het WK.

"Waem heeft nog niet het niveau van Julie", zegt Kieffer, "maar ze is wel beter op de brug. Julie is dan weer beter op de vloer en de balk, maar ze is ook al twee jaar ouder. Ik train al vier jaar met Julie, terwijl Laura nog maar één jaar bij de groep is. Ze kan zich dus nog sterk ontwikkelen."