Direct naar artikelinhoud

Educatief spel voor kleuters met steun van Gamefonds

Bongobos, een educatieve game voor kleuters, is de eerste vrucht van het Vlaams Gamefonds. Dat moet de Vlaamse gamesector financieel ondersteunen.

"Mijn dochter van 2,5 jaar was mijn drijfveer om Bongobos te maken." Wim Wouters, baas van gamestudio GriN en geestelijke vader van het spel, vond thuis de inspiratie. "De bestaande games voor kleuters waren ofwel heel commercieel, ofwel gewoon slecht."

Die leemte wil Wouters met Bongobos opvullen. "Tussen de educatieve spelletjes die er niet uitzien, en de mooie spelletjes die financieel veel moeten opbrengen. Bongobos is fraai, educatief, én niet belerend."

Creatieve talenten

Daarmee lijkt het spel naadloos aan te sluiten bij wat de Vlaamse ministers Ingrid Lieten (sp.a, Media) en Pascal Smet (sp.a, Onderwijs) voor ogen hadden toen ze eind 2012 het Vlaamse Gamefonds uit de grond stampten. "Vlaanderen gamet, en daar moeten we als beleid op inspelen", vindt Lieten.

"Om gamemakers in hun ontwikkeling te stimuleren en financieel te ondersteunen." Bongobos kreeg 60.000 euro uit het fonds. 23 andere projecten konden samen al op meer dan één miljoen euro rekenen.

"We krijgen veel aanvragen binnen van gameproducenten", vertelt projectbeheerder Karen Van Hellemont. "De gamesector in Vlaanderen leeft en professionaliseert. Zo kunnen we ervoor zorgen dat creatieve talenten hier blijven."

Dat is niet evident, gezien de vele dollars die in Amerika wachten. Naar de ontwikkeling van de net gelanceerde succesgame GTA V ging 285 miljoen euro.

"De vergelijking maken met de VS is onmogelijk", zegt Wouters. Al is hij hoopvol dat de budgetten nog zullen groeien. "Vergelijk het met de evolutie die de filmindustrie hier de voorbije tien jaar doormaakte."

Succes in de VS

Het doet Wouters dromen van Hollywood. "Misschien kunnen we met GriN ooit een 'indiehit' worden", een zogeheten onafhankelijk ontwikkelde game die succes heeft in de VS. "Want in alle vrijheid zelf games kunnen maken, dat is de ultieme droom."