Direct naar artikelinhoud

Antoine Demoitié laat het leven in Gent-Wevelgem

Een valpartij in de wielerklassieker Gent-Wevelgem is de jonge profrenner Antoine Demoitié (25) fataal geworden. Demoitié was afkomstig uit het Luikse Nandrin en pas een half jaar getrouwd.

"Het peloton was in vier, vijf stukken gescheurd toen Antoine mij riep om drinken te brengen", vertelt een aangeslagen Hilaire Van Der Schueren, ploegleider bij Wanty-Gobert. "Die vraag om bidons waren zijn laatste woorden. Toen ik wat later naar voor werd geroepen om een andere renner bij te staan, zag ik hem tijdens het voorbijrijden met nog enkele anderen ten val komen, op een recht stuk weg. Ik denk dat de snelheid rond de 60 kilometer per uur bedroeg. Net op het moment dat hij zich wilde rechten, kreeg hij de bewuste motor vol op zich.

"Ik liet in eerste instantie een van onze mecaniciens poolshoogte nemen, maar die riep me via de interne radioverbinding snel terug. 'Kom maar. Het is nodig', klonk het. Toen ik hem zag liggen, wist ik dat dit een moeilijk verhaal zou worden."

De wedstrijddokter was snel ter plaatse en Demoitié werd onmiddellijk per helikopter naar het Universitair Ziekenhuis in Rijsel overgevlogen. "Meer kon ik niet doen. Hij was in goede handen", gaat Van Der Schueren voort. "Tot Hans De Clercq -medeorganisator van Gent-Wevelgem - mij belde om de coördinaten van de familieleden van Antoine door te geven. Toen besefte ik nog meer de ernst van de situatie."

Na de wedstrijd repte Van Der Schueren zich naar Rijsel, waar de dokters ondertussen vader Demoitié al op de hoogte hadden gebracht dat het leven van zijn zoon aan een zijden draadje hing. Diezelfde avond overleed Demoitié aan de opgelopen verwondingen.

De onfortuinlijke renner was een Luiks talent dat drie jaar rijpte in de schoot van opleidingsteam Wallonie Bruxelles. Op 1 januari kon hij - na een paar opgemerkte resultaten - de overstap naar Wanty-Gobert maken. Bij het team van manager Bourlart vond hij beste vriend en getuige bij zijn huwelijk Gaetan Bille terug als ploegmaat.

Demoitié debuteerde vorige vrijdag voor het eerst in het World Tour-circuit in de E3 Harelbeke, maar mikte vooral op de Waalse Pijl. Een koers die bijna in zijn achtertuin passeert. Zijn grote droom zal het goedlachse talent helaas niet meer beleven. Het complete team is in rouw en rijdt tot aan de Ronde van Vlaanderen geen enkele koers.

Demoitié verrichtte ondertussen nog een laatste goede daad: zijn familie heeft beslist dat hij zijn organen zal doneren.