Direct naar artikelinhoud

'Bij brexit laat Frankrijk migranten Kanaal over'

Frankrijk zal geen migranten meer tegenhouden die vanuit Calais het Kanaal willen oversteken, als Groot-Brittannië beslist om uit de EU te stappen. Dat heeft de Franse minister van Economie verklaard in de Britse krant Financial Times.

De verklaringen volgen een dag na de jaarlijkse Frans-Britse top tussen de Franse president François Hollande en de Briste premier David Cameron. Ze bespraken er het Britse referendum over het al of niet lid blijven van de Europese Unie, dat plaatsvindt op 23 juni.

"De dag dat deze relatie verbroken wordt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais", zei minister Emmanuel Macron, die benadrukt dat een brexit een akkoord zou kunnen verbreken tussen de twee landen, dat aan Groot-Brittannië toelaat om ook controles uit te voeren aan de Franse kant van de grens.

Daarnaast zou Groot-Brittannië in het geval van een brexit geen volledige toegang meer hebben tot de Europese interne markt, en zou Parijs kunnen proberen financiële diensten vanuit Groot-Brittannië naar Frankrijk te laten verhuizen.

Cameron had vorige maand al verwittigd dat een brexit zou kunnen betekenen dat de controles aan de grens in Calais zouden worden opgeschort en dat "niets zou beletten dat duizenden personen een dag later het Kanaal zouden oversteken".

Frankrijk is deze week begonnen met de ontruiming van een deel van de 'jungle van Calais', een enorm vluchtelingenkamp in het noorden van Frankrijk, waar vluchtelingen verblijven die uiteindelijk in Groot-Brittannië asiel willen aanvragen.