Direct naar artikelinhoud

'Technitis' geneest verbazend snel

In de jaren negentig van de vorige eeuw leed 10 tot 30 procent van het kantoorpersoneel aan het 'sick building syndrome', een verzameling van klachten als hoofdpijn, geïrriteerde ogen en vermoeidheid die werden toegeschreven aan de slechte ventilatie in kantoorpanden. De enorme media-aandacht van toen is geluwd, de term lijkt verdwenen. Britse onderzoekers deden in 2006 onderzoek en vonden geen verband tussen de karakteristieken van gebouwen en de klachten van personeel. Het syndroom wordt volgens hen veroorzaakt door het werk dat mensen doen en de controle die ze daarover hebben en niet door de omgeving.

Hoogleraar Frings wijst erop dat de afgelopen tien jaar veel meer aandacht is gekomen van werkgevers voor de klimaatomstandigheden in gebouwen en dat veel werkplekken zijn aangepast. Daardoor is het aantal klachten verminderd. En werknemers passen zich aan, zegt ze: heb je lenzen, dan weet je nu dat je droge ogen kunt krijgen, en zet je je bril op.

Begin deze eeuw dreigde een nieuwe beroepsziekte de kop op te steken: Britse callcentermedewerkers dienden claims in bij hun werkgevers omdat zij eenakoestische shock hadden opgelopen. Hun duizeligheid, vermoeidheid en gehoorverlies zouden te maken hebben met het gebruik van headsets, mogelijk in combinatie met geestelijke overbelasting. Van de aandoening is de laatste jaren niets meer vernomen.

Droge, zere ogen, troebel zicht en hoofdpijn na langdurig computergebruik? Dan is sprake van het'computer vision syndrome'. De oplossing is eenvoudig: iets verder weg van het computerscherm gaan zitten.

In 2004 publiceert vakbladThe Lanceteen brief mét foto van een 9-jarige jongen die melding maakt van zijnPlayStationduim: een flinke blaar op de linkerduim, die hij had moeten aanspreken voor het vechtspel dat hij had gespeeld. Van zijn vader had hij een week niet mogen gamen, toen was de kwaal verdwenen. Een Amerikaans vakblad schrijft daarna over eenPlayStationvingerbij een 11-jarige jongen, een Brits blad over de nieuwe huidaandoeningPlayStation palmar hidradenitis, beschadigde handpalmen door overmatig gamen.

Het gerespecteerde vakbladNew England Journal of Medicinebeschrijft de duimklachten van een jonge vrouw na overmatig gebruik van de Nintendo en introduceert een nieuwe ziekte:nintendonitis.

Een Amerikaans vakblad voor dermatologen publiceert in 2009 over twee gevallen van eenBlackberrynagel: die heeft de maandenlange druk op veel te kleine toetsen niet overleefd en vertoont vreemde afwijkingen.