Direct naar artikelinhoud

'Poetin moet bewijs tonen of opstappen'

De Turkse president Erdogan zegt dat hij zal opstappen als Vladimir Poetin kan bewijzen dat de Turken het Russische gevechtsvliegtuig neerhaalden om de oliehandel met terreurorganisatie IS te vrijwaren. 'Maar omgekeerd moet Poetin ook opstappen als zijn bewering niet klopt.'

De soap tussen Turkije en Rusland gaat onvermoeibaar verder, inclusief gespierde taal en verwijten die over en weer vliegen. De twee landen zitten in elkaar in de haren sinds een Turks F-16-gevechtstoestel een Russisch SU-24, een toestel voor aanvallen op gronddoelen, op 24 november neerschoot. Naar aanleiding van het incident haalde Vladimir Poetin deze week op een persconferentie in Le Bourget hard uit naar Turkije. "De Turken hebben het Russische gevechtsvliegtuig neergehaald om de oliehandel met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te vrijwaren", aldus de Russische president.

Een beschuldiging die Erdogan in het verkeerde keelgat schiet. "Als Poetin echt zo zeker is van zijn stuk, dan moet hij maar met bewijzen komen", zegt Erdogan, die bereid is op te stappen als de handel met IS aangetoond kan worden. Maar omgekeerd moet Poetin ook opstappen als van de aantijging niets blijkt te kloppen, aldus Erdogan. Turkije haalt zijn olie en gas uit legale bronnen, zoals Rusland, zo meldde hij verder nog in de marge van de klimaattop in Parijs, aldus het Turkse persagentschap Anadolu.

Volgens Erdogan wist Turkije pas na het neerschieten dat het om een Russisch toestel ging. Turkije wil geen excuses aanbieden, maar betreurt het incident wel. Volgens Ankara bevond het vliegtuig zich in Turkse luchtruim en kreeg het veelvuldige waarschuwingen vooraleer het neergeschoten werd.

Het verwijt van Poetin mag hard klinken, verschillende media melden dat de Russische president wel eens gelijk zou kunnen hebben. Volgens Sputnik News zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu dat "Turkije feitelijk de kant gekozen heeft van IS".

Hij had het erover dat IS illegaal en ver onder de marktprijs ruwe olie verkoopt aan Turkije. Die olie zou getransporteerd worden via het gebied waarboven het Russische vliegtuig werd neer geschoten, waar zich ook commandoposten en wapen- en munitiedepots van door Turkije gesteunde moslimterroristen zou bevinden.

Boter op het hoofd

Daarbij duikt nadrukkelijk de naam op van de 35-jarige zoon van de Turkse president, Bilal Erdogan. In Russische media en in Turkse oppositiekringen duiken foto's op van Bilal die poseert met kopstukken van IS.

"Bilal is tot aan zijn nek medeplichtig aan terrorisme", zei Gursel Tekin van de CHP-partij. "Zolang zijn vader de baas is in Turkije, is hij gevrijwaard van gerechtelijke vervolging." De link tussen IS en Bilal Erdogan zou BMZ Group Denizcilik zijn, een maritiem transportbedrijf dat al voor honderden miljoenen dollars aan gestolen Syrische en Iraakse olie gekocht zou hebben. Zou, omdat harde bewijzen nog niet gevonden zijn en de bronnen niet onpartijdig zijn.

Toch bestaat er volgens William Engdahl, Amerikaans-Duits journalist en auteur van verschillende boek over de link tussen olie en politiek, weinig twijfel over het feit dat Turkije boter op het hoofd heeft. "Erdogan verdedigt openlijk IS in zijn strijd tegen de Koerden. Ook Hakkan Fidan, hoofd van de Turkse inlichtingendienst MIT, liet volgens Engdahl al blijken dat hij IS liever ongemoeid liet.

Intussen heeft Amerikaans president Barack Obama beide partijen ter orde geroepen en hen in de marge van de klimaattop in Parijs gevraagd zich te concentreren op de gemeenschappelijke vijand: terreurorganisatie IS. Westerse bondgenoten bespreken intussen maatregelen om de Turkse grens te beveiligen.