Direct naar artikelinhoud

'Une famille ordinairement compliquée'

Menselijk en kwetsbaar. Zo toont koning Albert zich in zijn interview met RTL en VTM. De relletjes in de aanloop naar het gesprek verdwijnen na het bekijken ervan.

Gisteravond zonden VTM en RTL het eerste deel uit van een 'historisch' interview met Albert, vanavond volgt het tweede deel. Het blijkt in de eerste plaats een heel menselijk portret, waar Laken en omgeving alleen maar sympathie mee kunnen winnen.

"De tijd is gekomen om afscheid te nemen, binnenkort verlies ik mijn geheugen", zegt Albert in het introductiegesprek in het Nederlands. "Ik voel me ook vrijer om te spreken, nu ik geen koning meer ben."

Dan gaat het echte interview van start, in het Frans. Je ziet Albert vaderlijk in de zetel zitten in zijn kasteel Belvédère, met Paola tegen zich aan gevlijd. Zijn hand ligt liefdevol op haar knie. Twee afleveringen lang zal hij als een gezellige opa openhartig vertellen. Af en toe spreekt la nonna. "Zonder haar zou ik compleet verloren zijn", weet Albert.

Maar vergis u niet: over elk detail is goed nagedacht, drie fragmenten werden op vraag van zijn entourage verwijderd.

Wel geeft het koninklijke echtpaar hun versie van de huwelijkscrisis die ze meemaakten. Het hoederecht over de kinderen, dat volgens Albert naar Paola moest gaan, dreef hen weer in elkaars armen. De dood van haar zus, "een spirituele ervaring", deed Paola tot bezinning komen.

Op geen enkel moment gaat de koning echt dieper in op zijn relatie met zijn zoon Filip en over de rol die hij moet spelen. "We hebben ons sinds zijn aanstelling bewust op de achtergrond gehouden, de eerste maanden zijn voor een koning sowieso al moeilijk genoeg", vertelt hij. Dat hun relatie met de kinderen beter kon, geeft het echtpaar grif toe. "Ik zie ook dat ze een veel nauwere band hebben met hun kinderen dan wij met de onze. En ook onze ouders stonden dichter bij ons", zegt Albert. "Bovendien wordt de minste spanning meteen uitgesmeerd in de media. Een onverdraaglijke situatie." Maar welk gezin heeft geen problemen, vraagt Paola zich af. "We hebben une famille ordinairement compliquée."

Albert zegt dat hij twijfels had toen hij net koning werd. "Ik dacht de laatste vorst van dit land te zijn." Uiteindelijk vond hij zijn draai. Dat kan worden verstaan als een aanmoediging voor zijn zoon. De menselijkheid van de vader kan zo alleen maar afstralen op die zoon.