Direct naar artikelinhoud

Haast iedereen lust Oekraïense chocoladekoning

Petro Porosjenko, een 48-jarige tycoon die zijn fortuin verzamelde met chocolade, is topfavoriet om de volgende president van Oekraïne te worden. Voor de stabiliteit van het land zou dat geen slechte zaak zijn: de chocoladekoning is uitgesproken pro-Europees maar stelt zich verzoenend op tegenover Rusland.

Volgens recente peilingen gaat Petro Porosjenko zondag 45 procent van de stemmen halen. Andere voorspellingen geven hem zelfs een absolute meerderheid waardoor een tweede stemronde op 15 juni zelfs niet nodig zal zijn. Porosjenko's belangrijkste tegenstander is Joelia Timosjenko, de beroemde ex-premier die meer dan twee jaar in hechtenis zat. Zij haalt in de peilingen amper 13 procent.

Eén van de redenen waarom Porosjenko het zo goed doet, is dat hij de steun krijgt van bokskampioen en oppositie-leider Vitali Klitsjko. Het feit dat Porosjenko de Maidanprotesten van begin tot einde steunde, geeft hem een grote geloofwaardigheid. Hij stelde een deel van zijn fortuin ter beschikking om de betogers van voedsel, tenten en dekens te voorzien.

Verder wordt Porosjenko alom bewonderd als een selfmade man die op eigen kracht een zakenimperium en een succesvolle politieke carrière uitbouwde. Zo is zijn chocoladelijn Roshen een nationaal instituut. Oekraïners zijn dol op de repen en bonbonsvan dit merk en buitenlandse gasten mogen zich bij een bezoek aan Kiev verwachten aan een doosje Roshen. Porosjenko bezit ondertussen ook een scheepswerf en busfabrieken en is ook eigenaar van 5 Kanal TV, de populairste nieuwszender van het land die de afgelopen maanden een uitgesproken pro-oppositiestandpunt innam. Forbesschat zijn fortuin op 1,2 miljard euro.

Corruptie

Ook in de politiek groeide de chocoladekoning uit tot één van de belangrijkste politici van het land. Hij was een van de drijvende krachten van de Oranjerevolutie van 2004 die de pro-Europeanen aan de macht bracht. Verder was hij buitenlandminister, minister van Economie en Handel en voorzitter van de Nationale Bank. Met Joelia Timosjenko heeft het nooit geklikt en dat is een understatement. Terwijl ze samen in de regering zaten, beschuldigden ze elkaar van corruptie. Hun onderlinge rivaliteit zou uiteindelijk tot de val van de regering leiden. Tussen die twee kwam het nooit meer goed.

Porosjenko heeft een goede reputatie bij de Europese Unie en de VS, wat gezien zijn pro-NAVO-standpunten niet zo verwonderlijk is. Verder weet hij hoe je moet onderhandelen met het Internationaal Monetair Fonds en was hij een van de architecten van het associatie-akkoord met de Europese Unie dat eind vorig jaar door ex-president Janoekovitsj gekelderd werd.

Een niet onbelangrijk detail: Porosjenko is een diepgelovige orthodoxe christen, iets wat hem veel stemmen zal opleveren. De orthodoxe kerk is in heel het land en doorheen alle sociale geledingen bijzonder invloedrijk.

Bocht van Poetin

Opvallend is ook dat Porosjenko zich steeds pragmatisch opstelde ten aanzien van Rusland, ook al verloor hij door de Krimcrisis de controle over één van zijn scheepswerven. "Rusland is onze tegenstander niet, maar onze partner." Hij hoopt zijn ervaring als buitenlandminister aan te wenden om de huidige spanningen met Moskou te milderen en vindt ook dat de regio's meer politieke macht moeten krijgen; iets wat de nervositeit tussen Oekraïens- en Russisch-sprekenden zou kunnen wegnemen. Dit verklaart meteen waarom Poetin de komst van Porosjenko niet ongenegen is. De Russische president verklaarde gisteren dat hij de uitslag van de Russische zal respecteren en dat is toch een behoorlijke bocht voor iemand die de jongste weken steevast verklaarde dat de Maidan-omwenteling niet meer was dan een illegale machtsovername.