Direct naar artikelinhoud

Servische rebellenleider Hadzic overleden

Goran Hadzic is dinsdag op 58-jarige leeftijd overleden. De voormalige leider van Servische rebellen in Kroatië lag in een ziekenhuis in Servië, waar hij werd behandeld voor een hersentumor.

Hadzic werd op 20 juli 2011 in Servië opgepakt als laatste voortvluchtige van het Joegoslavië-tribunaal. Hij werd onder meer beschuldigd van moord, marteling, deportaties en het vernietigen van dorpen. Slachtoffers waren etnische Kroaten in het gebied dat de Serven voor zichzelf claimden.

De rebellenleider verklaarde niet betrokken te zijn geweest bij de moord op honderden Kroaten tijdens de burgeroorlog tussen 1991-1995. Hij zat na zijn aanhouding vast in Den Haag in afwachting van een proces. De zaak tegen Hadzic werd vorig jaar stopgezet. Vanwege zijn ziekte mocht hij de gevangenis verlaten.

De voormalige leider van de Kroatische Serviërs werd in verband gebracht met een bloedbad in Vukovar, waarbij 264 mensen werden vermoord nadat ze waren gevlucht in een ziekenhuis.

Hadzic is president is geweest van de zogeheten Servische Krajina-Republiek (RSK). Dat was het gebied dat de etnische Serven voor zichzelf claimden in Kroatië, nadat die deelrepubliek zich in 1991 had afgescheiden van Joegoslavië.