Direct naar artikelinhoud

'Belkacem krijgt geen eerlijke kans'

De advocaten van Fouad Belkacem wraakten gisteren met succes de voorzitter van de raadkamer in Antwerpen. Diens opvolger overtuigen om de haatprediker vrij te laten op basis van een procedurefout, lukte de strafpleiters niet. 'Belkacem krijgt geen eerlijke kans', zeggen Sven Mary en Walter Damen.

Door de voorzitter te wraken, dropten de strafpleiters nog voor aanvang van de raadkamerzitting een bom in het vlinderpaleis. Walter Damen en Sven Mary slikten het niet dat ze maandag het dossier inkeken en dat daarin al een beschikking stak waarin de voorzitter besliste de woordvoerder van Sharia4Belgium nog een maand langer in de cel te houden. Dit dus al een dag vóór de raadkamer had plaatsgevonden en de raadsmannen hun standpunt hadden toegelicht.

"Dit incident baart ons zorgen. Omdat het minstens wijst op een schijn van vooringenomenheid en partijdigheid. Als advocaten kónden we niet anders dan daartegen te reageren. Elke andere advocaat die zijn taak ernstig neemt, zou die voorzitter hebben gewraakt." Dat de beslissing niet ondertekend was door de voorzitter, deed er volgens de advocaten niet toe. "Het was alleszins geen standaardmotivering. De betekening was volledig afgestemd op het aanhoudingsbevel van Belkacem."

Volgens onze informatie nam de beschikking de elementen van zijn aanhouding gewoon over: gevaar voor recidive, collusie en het verdwijnen van bewijzen. Damen: "De beschikking liet alvast weinig ruimte voor interpretatie. Het is onmogelijk dat de voorzitter in dit dossier blijft zetelen." De advocaten noemden het ook eigenaardig dat het stuk een uur later al niet meer in het dossier stak. Raadkamervoorzitter Lambrechts voelde de bui hangen en trok zich vrijwillig terug.

Na de middag zat rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu persoonlijk de raadkamer voor. Hij kreeg onmiddellijk een procedurefout voorgeschoteld. Volgens de advocaten is het aanhoudingsmandaat nietig. Mary: "Belkacem werd aangehouden op basis van een filmpje dat op 1 juni om 2 uur 's nachts gepost werd op YouTube. Hij deed daarin bepaalde uitspraken in het Frans en het Arabisch. Die werden op papier gezet en vertaald naar het Nederlands. Wie dat deed, is onduidelijk. Nergens is er een naam of een handtekening van de vertaler terug te vinden. Vermoedelijk gebeurde dit ook niet door een beëdigd vertaler zoals de wet voorschrijft. Bijgevolg is het stuk nietig. Aangezien de aanhouding gebaseerd is op dat filmpje is het aanhoudingsmandaat ook nietig, mogelijk zelfs het hele onderzoek." Met andere woorden: Belkacem moest worden vrijgelaten, volgens hen.

De strafpleiters wezen de raadkamer er verder op dat de voorlopige hechtenis een uitzonderingsmaatregel is. Volgens de advocaten was het niet langer nodig Belkacem in de cel te houden als hij zich aan een aantal voorwaarden zou houden. "Belkacem zegt alvast zich daarin te kunnen vinden", zei Damen toen hij de voorwaarden opsomde: geen interviews, niet spreken met de pers, geen betogingen organiseren of bijwonen, geen filmpjes verspreiden. Belkacem verklaarde zich ook eventueel akkoord met een uitgaansverbod. Het mocht allemaal niet baten. Na twee uren wikken en wegen bleek dat de raadkamer de aanhouding verlengde met een maand.

De advocaten overwegen beroep aan te tekenen tegen de verdere aanhouding. Dan zou Belkacem binnen 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling moeten verschijnen. Als hij zou vrijkomen, heeft Turtelboom al laten weten dat Belkacem een oude straf van zes maanden zal moeten uitzitten.

Mary: "Het is allang duidelijk: eigenlijk vraagt minister Turtelboom de rechterlijke macht haar onpartijdigheid en onafhankelijkheid op te geven door Belkacem langer in de bak te houden zodat er intussen aan een stevig dossier kan worden gewerkt. Dat kan gewoon niet."