Direct naar artikelinhoud

Ouderwets agressief

De nieuwe kiescampagne van Vlaams Belang is ouderwets extreem. Allochtonen worden geviseerd als criminelen. Het CGKR stelt een dossier samen tegen de partij en trekt daarna naar de rechter.

Op vier campagneaffiches worden vier mensen voorgesteld: inbreker Igor S. die achter de tralies moet, drugshandelaar Makik G. die harder aangepakt moet worden, overvaller Saïd I. die uitgewezen moet worden en kinderverkrachter Frans V., die levenslang moet krijgen. Drie allochtonen en een autochtoon. 'Zonder pardon' prijkt er als slogan bij. De radicale campagnes, zoals met de bekende rode bokshandschoen, lijken helemaal terug. "Vlaams Belang moet weer een eigen smoel krijgen", legt boegbeeld Filip Dewinter uit. Lees: een extreemrechtse smoel. "Sommigen zullen dit inderdaad een radicale campagne noemen."

Het Minderhedenforum en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) gaan er minder luchtig over. "Hun discriminerende affiches raken we stilaan gewoon", zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum. "Maar de onzin die ze tijdens de voorstelling verkondigden gaat te ver. Hele bevolkingsgroepen worden geviseerd met slogans als 'moslims worden geboren met het mes tussen de tanden'. Je kan mensen niet beoordelen op hun afkomst en cultuur. Justitie moet criminele feiten bestraffen. Klacht indienen? Het CGKR bekijkt of er juridisch iets hard kan gemaakt worden."

Lachertje

Het CGKR is daar inderdaad volop mee bezig, bevestigt directeur Jozef De Witte. "Over de nieuwe campagne zeg ik alleen dat we het noteren en bijvoegen aan ons uitgebreid dossier tegen Vlaams Belang. We volgen immers dezelfde strategie als in 2004, toen het Vlaams Blok veroordeeld werd voor racisme na een klacht van ons. De rechter zei toen heel duidelijk dat de tientallen elementen - uitspraken, affiches, brochures - samen de doorslag gaven. Een klacht indienen voor vier affiches werkt niet. Als ons dossier dik genoeg is, trekken we naar de rechter. Dat kan al binnenkort zijn."

Bij Vlaams Belang zijn ze zich van geen kwaad bewust. "Wij willen hameren op een efficient veiligheidsbeleid", zegt Dewinter opnieuw. "Dat doet momenteel geen enkele partij. De War on Drugs van N-VA is een lachertje. Een softe versie van ons programma." Daarin staat een waslijst met forse ingrepen. Vlaams Belang wil een halt toeroepen aan de straffeloosheid door de aanpassing van de Salduzwet, de uitvoering van alle effectieve straffen, ook de straffen onder zes maanden en het optrekken van de celcapaciteit van 9.000 naar 15.000. Illegale vreemdelingen en asielzoekers die criminele feiten plegen, moeten systematisch opgesloten en onmiddellijk uitgewezen worden. Aan straffen van meer dan zes maanden wordt een levenslang inreisverbod gekoppeld. Tenslotte wil Vlaams Belang de invoering van 'beveiligingsstraffen' waardoor recidivisten voorgoed achter de tralies belanden.