Direct naar artikelinhoud

Hilversum maakt zelf besparingsplannen

Nu in Nederland de kansen toenemen op een rechts kabinet met forse besparingsplannen wordt binnen de Nederlandse openbare omroep hardop nagedacht over manieren om het in de toekomst met minder geld te doen.

Wanneer het rechtse kabinet van VVD en CDA met ruggensteun van de PVV er komt, zal er fors moeten bespaard worden. De onderhandelaars willen een totaalbedrag van 18 miljard besparen en dus blijft ook de openbare omroep niet buiten schot. Honderd miljoen zou de openbare omroep moeten ophoesten en in het worstcasescenario zou zelfs een van de drie openbare netten sneuvelen. En dus duiken nu vanuit verschillende hoeken besparingsplannen op in een poging de toekomstige regering voor te zijn en zo al te draconische maatregelen te vermijden.

Zo zien TROS-directeur Peter Kuipers en Max-voorzitter Jan Slagter heil in een hechtere samenwerking tussen de verschillende zendgemachtigden. Op die manier hopen beiden al een grote slag te slaan. Ook op de werking van de koepelorganisatie NPO (Nederlandse Publieke Omroep) kan bespaard worden vinden ze. “We kunnen veel meer zelf organiseren”, klinkt het. Hoeveel er met hun plan bespaard kan worden weten Kuipers en Slagter niet. “Dat hangt voor een groot deel af van in hoeverre het ministerie mee wil werken.”

Ook NOS-baas Jan de Jong heeft een besparingsplan klaar. Hij stelt voor om het zogenaamde Unilever-model op het Nederlandse omroepbestel toe te passen. Unilever snoeide fors in het aantal merken dat het produceert en dat is precies wat volgens De Jong met de Nederlandse openbare omroepen moet gebeuren. Momenteel zijn er 22 zendgemachtigden en als van De Jong afhangt worden dat er in de toekomst een pak minder. Al wil hij natuurlijk wel dat de NOS, die vooral sport- en nieuwsuitzendingen verzorgt, wordt ontzien. “Wij zijn het kloppend hart van het omroepbestel”, vindt hij. Verder meent hij dat de overheid minder regels moet stellen, waardoor de bureaucratie in Hilversum zou kunnen worden verminderd. Met zijn idee hoopt De Jong 25 tot 30 miljoen euro per jaar te bezuinigen.