Direct naar artikelinhoud

Systematisch onder vuur genomen

De demonstratie in Dallas tegen politiegeweld verloopt vreedzaam. Tot er vanuit een gebouw schoten klinken.

Donderdag 20.59 uur (lokale tijd)

Een demonstratie in hartje Dallas, waaraan zo'n duizend mensen deelnemen. Mannen, vrouwen met kinderwagens, jongeren; het is een raciaal gemengde groep van zwarten, blanken en latino's. Zij zijn boos over de gewelddadige dood van twee zwarte burgers, elders in de VS, eerder in de week. "Genoeg is genoeg", zingen zij. Agenten, zelf ook van allerlei afkomst, kijken toe.

De demonstratie verloopt vreedzaam en loopt na zo'n twee uur ten einde, wanneer in Main Street, nabij de middelbare school El Centro, schoten worden gelost. Grote paniek, iedereen rent alle kanten uit. "Schutter actief", roepen agenten. "Ik heb van mijn leven nog nooit zo hard gerend", vertelt een buurtbewoonster aan CNN.

Agenten proberen de demonstranten in veiligheid te brengen, maar blijken zelf het doelwit te zijn. Er wordt geschoten met een automatisch wapen, de agenten hebben slechts handvuurwapens en worden systematisch onder vuur genomen. Met dodelijke afloop voor vijf van hen; zeven anderen raken gewond. Twee demonstranten raken gewond.

Op Facebook is te zien hoe een agent wordt neergeschoten, waarna hij van dichtbij nog enkele kogels krijgt toegediend. "De dader schoot doelbewust terwijl hij in de gaten hield of er niemand van de andere kant kwam", vertelt de maker van de opnames op televisie. Een executie door een getrainde schutter, concluderen deskundigen. Het gebeurt op een steenworp van Dealey Plaza, waar president Kennedy in 1963 werd doodgeschoten.

22.30 uur

Politiecommissaris David Brown stelt dat er van een gecoördineerde aanval sprake is geweest: de 'daders' zouden aan het einde van de protestroute 'vanaf hoger gelegen posities' hebben geschoten. Het zou om de tweede etage van een belendend gebouw gaan en vanuit tegenover gestelde posities. Sommige agenten worden in hun rug geschoten.

Later blijkt dat het vermoedelijk slechts om één schutter gaat. Later op de avond wordt wel melding gemaakt van nog drie arrestanten, onder wie een 'lichtgekleurde Afro-Amerikaanse vrouw'. Zij wordt aangehouden na een schotenwisseling in een parkeergarage bij de middelbare school El Centro. Daarin bevindt zich nog een verdachte. Die wordt omsingeld door de politie.

22.52 uur

De politie verspreidt een foto van een zwarte man, Mark Hughes, broer van een van de organisatoren van de demonstratie: "Dit is een van onze verdachten. Help hem te vinden." Enkele uren later meldt Hughes zich vrijwillig bij de politie, met zijn legale vuurwapen dat hij inlevert. De politie maakt bekend dat hij er niets mee heeft te maken.

22.30-02.45 uur

De politie probeert de verdachte in de parkeergarage tot overgave te bewegen, "maar hij toont zich niet bereid tot meewerken". Integendeel, er vindt een vuurgevecht plaats.

Onderhandelaars slagen er daarna in toch nog met hem te spreken. De man roept, aldus Brown, dat "het einde nabij is en dat hij meer van ons gaat vermoorden, waarbij hij doelde op politieagenten, en dat er in de hele stad bommen liggen". De politie begint een uitgebreide zoekoperatie, waartoe een groot deel van de binnenstad wordt afgezet. Maar er worden geen bommen gevonden.

Enkele uren later komt de man om door toedoen van een politierobot. Die wordt op hem afgestuurd, waarna een bom tot ontploffing wordt gebracht. Uitschakeling via de bomrobot was volgens commissaris Brown de enige manier: "We wilden niet nog meer van onze mensen in gevaar brengen."

De overleden verdachte Micah X. Johnson (25) diende in Afghanistan, zo heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt. Een familielid heeft foto's van Johnson op Facebook gezet waarop hij te zien is in een Amerikaans legeruniform, met in zijn hand iets wat op een wapen lijkt en als Black Power-activist met de rechtervuist omhoog.

De relatie van de man tot de drie andere verdachten blijft onduidelijk. Over hen zegt Brown: "Ze werken niet mee."