Direct naar artikelinhoud

Vervanger chemo werkt toch niet bij alle longkankers

Het vernieuwende medicijn Opdivo blijkt toch niet geschikt als alternatief voor chemotherapie bij alle longkankerpatiënten. Een dure tegenvaller voor fabrikant Bristol-Myers Squibb: die zag 18 miljard euro van zijn beurswaarde verdampen.

Opdivo is beter bekend als nivolumab. Het medicijn geldt als marktleider op het gebied van immunotherapie. Die therapie is een nieuwe vorm van kankerbehandeling. Door het immuunsysteem van de patiënt te versterken kan die zonder de belastende chemotherapie longkanker te lijf gaan.

Jaarlijks wordt er wereldwijd bij 1,6 miljoen nieuwe patiënten longkanker vastgesteld. Voor de onbetwiste leider op het gebied van immunotherapie zou er dus een enorme groeimarkt liggen. De aandelen van de Amerikaanse producent Bristol-Myers waren het afgelopen half jaar dan ook met 26 procent gestegen.

Vrijdag maakte Bristol-Myers volgens Amerikaanse media echter bekend dat het medicijn het niet beter doet dan chemotherapie bij gevorderde longkanker. Dat blijkt uit recente onderzoeken. "Dit is een enorme verrassing, mogelijk de grootste klinische verrassing uit mijn loopbaan", zei Mark Schoenebaum, een analist van de Amerikaanse investeringsadviseur Evercore ISI in de Financial Times.

Teleurstelling

Topman Giovanni Caforio zei in dezelfde krant teleurgesteld te zijn over de uitkomsten van de nieuwe onderzoeken. Hij blijft "toegewijd om de resultaten voor de patiënten te verbeteren".

Van Opdivo was eerder vastgesteld dat het werkt bij melanoom, bepaalde types longkanker en nierkanker. Tijdens voorgaande klinische studies liet het middel opvallend goede resultaten zien.

Patiënten met huidkanker die minder dan een jaar te leven hadden, bleken met een vergelijkbaar middel van concurrent Merck drie jaar nadat ze met het medicijn waren begonnen, nog in leven. Nierkankerpatiënten die Opdivo hadden gebruikt waren na 25 maanden nog in leven, vergeleken met 20 maanden bij patiënten die een ouder soort medicijn kregen.

De beurswaarde van Bristol-Myers zakte met 20 miljard dollar (18 miljard euro). Dat is liefst 16 procent van de totale waarde van het bedrijf. Concurrent Merck profiteerde op de Amerikaanse beurzen van het nieuws. Het aandeel werd ruim 7 procent meer waard.