Direct naar artikelinhoud

Zwitsers stemmen tegen basisinkomen

Zwitserland gaat geen basisinkomen invoeren. Gisteren stemde een ruime meerderheid van de kiezers in een referendum tegen het plan.

Volgens betrouwbare exitpolls verwierp zowat 78 procent het voorstel. Vooraf wezen peilingen er al op dat een meerderheid van de Zwitsers gekant was tegen het voorstel. Velen zouden vrezen voor uit de hand lopende kosten, een zorg die ook werd gedeeld door de regering. Het plan was om iedere volwassene onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2.250 euro per maand uit te keren. Daar zouden voor ouders nog forse bedragen per kind (560 euro) bij komen.

Het referendum kwam er nadat voorstanders de honderdduizend benodigde handtekeningen hadden opgehaald.

De initiatiefnemers stellen dat het niet de bedoeling is om met geld te smijten, maar zien het als een nieuwe en meer doelmatige organisatie van de bestaande en peperdure sociale zekerheid en pensioenstelsels. Zo hebben Zwitserse boeren feitelijk al een basisinkomen en telt het land weinig werklozen. En bovendien, zo menen voorstanders, moet Zwitserland zich voorbereiden op een toekomst waarin er, bijvoorbeeld door de komst van meer robots, niet meer voldoende werk is voor iedereen.

Behalve over het basisinkomen stemden de Zwitsers ook over andere beleidsvoorstellen. Een meerderheid van 66 procent keurde een nieuwe asielwet goed.