Direct naar artikelinhoud

Geen Belgen meer in Elisabethwedstrijd

Onze landgenoten Yannick Van de Velde (23) en Stephanie Proot (25) wisten niet door te stoten naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano.

De desillusie was hoorbaar, zaterdagnacht na de proclamatie door juryvoorzitter Arie Van Lysebeth, in knullig Engels gebracht. Bij Stephanie Proot was het ook al haar tweede keer. In 2010 strandde ze in de eerste ronde. De 25-jarige Gentse gaf in een interview met Thomas Vanderveken op de VRT-cultuurwebsite Cobra.be dan ook toe een beetje ontgoocheld te zijn. Al vond ze ook troost in het feit dat ze al bij al een mooie wedstrijd had gespeeld. "Ik heb gespeeld hoe ik het voelde", klonk het. En, even later: "Ik kan niet meer doen dan mooie muziek maken." De jonge pianiste hoopt dat haar deelname alsnog een springplank kan zijn. "Mensen weten nu hoe ik speel en waarvoor ik sta."

Kroonjuweel

Haar twee jaar jongere kompaan uit Wilrijk klonk nuchterder. Van de Velde moest maandag als eerste het recital brengen en dat speelde volgens hem in zijn nadeel. "Van de muzikanten die maandag moesten optreden is niemand geselecteerd en dat verbaast me niets. Donderdag hebben we allemaal beter gespeeld. Een beetje slaap doet wonderen." De volgende keer is hij er weer bij. En als het moet binnen zes jaar ook. Want: "Ik heb gemerkt dat de gemiddelde leeftijd in deze wedstrijd hoog ligt."

In de finale, die volgende week maandag van start gaat, nemen twaalf kandidaten van negen verschillende nationaliteiten het tegen elkaar op. Verrassend genoeg is niet Zuid-Korea in de meerderheid, maar Rusland en de VS, met elk twee deelnemers. De jongste kandidaat komt uit Frankrijk: Rémi Geniet is er twintig. Vooral Proot betreurde op Cobra.be de afwezigheid van België in de finale van wat toch een Belgisch kroonjuweel is. "Het zou mooi geweest zijn voor ons en het Belgische publiek." Dat droeg haar op handen. "Een gigantische steun", noemde ze dat. "Super om te zien dat heel het land ermee bezig is."

Extra jammer dus dat Van de Velde noch Proot de verhuis naar het Paleis voor Schone Kunsten, waar de finale plaatsvindt, mag meemaken. Op zaterdag 1 juni weten we wie de opvolger wordt van de Rus Denis Kozjoechin. De twaalf finalisten zijn nu een week in afzondering gegaan om zich voor te bereiden. Vanaf maandag treden er telkens twee finalisten aan. Elk optreden begint met de vertolking van een sonate van Haydn, Mozart, Beethoven of Schubert. Daarna wordt de finalist door het Nationaal Orkest van België begeleid voor de uitvoering van het onuitgegeven werk, dat bekroond werd op de compositiewedstrijd. De laureaat daarvan wordt vrijdag bekendgemaakt.