Direct naar artikelinhoud

Russische experten zijn formeel: België schendt mensenrechten

In een uitgebreid rapport neemt het Russische buitenlandministerie Europa de maat op het vlak van mensenrechten. België krijgt acht pagina's lang kritiek, van de mensonterende toestanden in onze gevangenissen tot de dood van psychiatrische patiënt Jonathan Jacob. 'De Russen houden ons een spiegel voor.'

Het rapport gaat uitgebreid in op mistoestanden zoals politiegeweld, overbevolking van de gevangenissen - er is een top vijf met Dinant op kop -, de slechte opvang van asielzoekers, discriminatie en hoge werkloosheid bij minderheden, toenemende xenofobie en intolerantie, het boerkaverbod en meldingen van islamofobe en anti-semitische incidenten.

Zelfs de weigering van Vlaanderen om de conventie van de Raad van Europa over minderheden te ratificeren uit angst voor de Franstaligen in Vlaanderen, wordt vermeld.

Bibliotheekboeken

Het rapport haalt heel wat concrete en actuele voorbeelden aan, van de dood van de psychiatrische patiënt Jonathan Jacob tot de veroordeling van politieagenten voor de mishandeling van daklozen in het Brusselse Zuidstation. In de Brusselse rand, zo klinkt het verder, is driekwart van de bibliotheekboeken Nederlandstalig, "hoewel 80 procent van de inwoners van de randgemeenten Franstalig zijn."

Die kritiek is feitelijk juist, want gebaseerd op opmerkingen van de Raad van Europa, de VN en de OESO. "Rusland houdt ons een spiegel voor", zegt experte Aude Merlin (ULB). "Het is een defensieve reactie van een overheid die steeds meer kritiek krijgt op ernstige mensenrechtenschendingen. Zo hebben ze vorig jaar met Russisch geld in Parijs een centrum geopend dat de mensenrechten in Europa monitort. De Russische kritiek kan terecht zijn, maar laten we niet vergeten dat de Europese context totaal verschillend is.

"Op het gebied van gelijkheid van burgers, de mogelijkheid om hun rechten op te eisen en de onafhankelijkheid van justitie is er in Rusland een serieus deficit", vervolgt Merlin. "Het land is sinds 2005 meer dan 150 keer veroordeeld door het Europees Hof voor acties in Tsjetsjenië. Ze betalen hun boetes, vergoeden de slachtoffers, maar maken geen aanstalten om de aanbevelingen uit te voeren."

Het is de tweede keer dat Rusland een dergelijk rapport opmaakt. Auteur is de Russische ambassadeur voor de mensenrechten, Konstantin Dolmov. "Een diplomaat, geen specialist mensenrechten", merkt woordvoerder Hendrik Vandevelde van het Belgisch ministerie voor Buitenlandse Zaken op.

Rusland is de 'dubbele standaard' van het Westen duidelijk grondig beu. Kritiek op de gevangenisstraffen voor de Pussy Riot-bandleden - van wie de laatste twee leden overigens onlangs werden vrijgelaten, het opsluiten van Greenpeace-activisten en de wet die propaganda voor seksuele minderheden strafbaar maakt, pareert de Russische overheid met dit rapport.

En Jonathan Jacob dan? Buitenlandse Zaken heeft het rapport "gezien en gelezen" maar houdt een officieel antwoord in beraad.