Direct naar artikelinhoud

Wie dráágt dat?

Voor de één is het een meesterwerk dat gezien mag worden. De ander ziet het als potsierlijke extravagantie, niet geschikt om aan te trekken als je soepgroenten en toiletpapier gaat halen in de supermarkt.

Leen Schodts (59), styliste en personal shopper

Leen wordt verliefd. Enkele keren per jaar. Op een mooi stuk dat ze op internet of de fashion weeks zag. Een werk van Rick Owens, Ann Demeulemeester, Martin Margiela, Sofie D'Hoore, Haider Ackermann of Junya Watanabe, Rei Kawakubo, Issey Miyake of Alexander Wang. Na een periode van wikken, wegen of een budgetdieet van spaghetti slaat ze haar slag. Meestal bij Stijl, in Brussel. Tijdens de vroege uurtjes. Wanneer ze in alle rust alleen kan rondkijken.

"De jurk van Rick Owens was een coup de foudre. De snit, de voile, het geheel. Een creatie waar duidelijk een idee en studie achter zit en waar details het geheel optillen en afmaken. Na de witte heb ik me dan ook de bruingrijze versie aangeschaft. Het is een speciaal en opvallend stuk. Het past bij me en ik voel me er goed in. Het is zonde om zo'n stuk weg te hangen en te sparen voor speciale gelegenheden. Dus ga ik er ook gewoon mee naar de supermarkt.

"Ik heb altijd een zwak gehad voor sprekende kledij. Vooral Belgische en Japanse designers zijn mijn ding. Het is opmerkelijk hoe beide prachtig combineren." Want voor Leen is combinatie alles. "Het plaatje moet kloppen. Meestal denk ik 's avonds al na over wat ik de volgende dag zal aantrekken. In functie van afspraken, het weer en mijn humeur maak ik dan 's ochtends een definitieve keuze. Met 'kloppen' bedoel ik niet dat de kleuren in één lijn moeten liggen of de stijl van alle stuks één en dezelfde moet zijn. Vaak staat een statementpiece ook gewoon op zich. Zoals deze jurk."

Vandaag, gisteren en morgen. Want een expressief stuk als dit raakt niet uitgezongen. "Ik geloof niet in het dateren van goede stuks. Integendeel. De meest speciale stuks, als die goed gemaakt zijn, zijn diegene die jaren nadien nog hetzelfde cachet uitstralen. Bovendien, als ik voor iets val, is het eeuwige liefde."

secretsofbelgianstyle.com

Leen draagt een jurk en sandalen van Rick Owens en een T-shirt van Annette Goertz.

Haar sjaal en uurwerk zijn van Issey Miyake.

Zoë Hordies (27), CEO bij SUPERHERO productions

Zoë in een hokje proppen, is als een olifant door een porseleinwinkel jagen zonder brokken te maken. De ene dag gaat ze in boyfriendsweater - zonder beha - werken, de volgende dag zit ze frontrow op de fashionweeks in een dramatische jurk van Vetements. Al kan het evengoed omgekeerd.

"Ik heb geen specifieke stijl. Ik hou van mooie texturen en een beetje humor. Mode mag grappig zijn. Zoals de bruine lederen drapages uit de najaarscollectie van Rick Owens. Precies levende drollen. Na een show weet ik onmiddellijk of ik iets wil of niet. Meestal om onverklaarbare redenen. Al moeten vooral de snit en de stof iets atypisch hebben."

Omdat ze haar lengte meeheeft, en omwille van haar voorliefde voor de speciale stuks, heeft ze meestal geluk aan het einde van de solden. "Behalve sokken en onderbroeken, koop ik nooit volgens behoefte, altijd uit goesting."

Haar nieuwe jurk van Vetements kan, met zijn ronde vormen, rushes en wijduitlopende mouwen, zo de bühne op. "Ik denk er niet over na dat mensen dit speciaal vinden. Ik merk het ook niet als ze kijken. Het scheelt dat ik een stuk als dit nooit zou combineren met hoge schoenen, een gebrushte coupe en een piekfijne manicure. Hieronder gaan steevast slippers, mijn haar draai ik in een dot." Het combinatiespel gaat volgens een buikgevoel. "Ik denk daar niet over na, maar gooi 's morgens meestal gewoon iets om. Met verrassende en soms ook beschamende gevolgen. Pas na een halve dag op kantoor doorhebben dat je jurk overal doorschijnend is en dan snel een trui omknopen. Waarna ik keiveel reacties krijg over die leuke combo. Klinkt als een typische Zoëdag."

In dat 'typische' gelooft ze eigenlijk zelf niet. "Er bestaat niets waarvan je zeker kan zijn dat het mijn ding zal zijn. Ik volg geen regels en ben daarin heel koppig. Van commerciële foliekes tot imposante designerstuks. Beide moeten kunnen, met dat verschil dat kwaliteit niet verveelt."

Zoës jurk is van Vetements, haar laarzen van H&M Studio.

Stephanie D'Heygere (32), senior jewelry designer bij Christian Dior

Stephanie weet wat ze wil en waar ze mee staat. Ze houdt van Jacquemus, Y/Project en Vetements, frisse en vernieuwende ontwerpers in Parijs. Maar evengoed zie je haar in de mannencollecties van Raf Simons en Prada. Ze lanceerde ook haar eigen lijn: Been by D'Heygere.

"Op dit moment draag ik het liefst oversized kleren. Grote hemden, imposante jassen of grootse hoodies. Dit bomberjacket uit de vorige najaarscollectie van Vetements was een coup de coeur. Hij is artisanaal gemaakt. Van een oude bomber werd de rug opengesneden, vervolgens werd er een extra stuk stof toegevoegd. Om het geheel nog groter te maken. Zelfs als de rits gesloten is, valt hij nog van mijn schouder. Erg gezellig. Net een slaapzak.

"De schoenen zijn van Margiela, dit zijn de H&M-replica's. Door het huidkleurige leer en de transparante plexi hak lijkt het alsof je door de ruimte zweeft. De perfecte trompe-l'oeil." Ook een instant crush. "Zo gaat het meestal", vertelt ze.

Ze weet wat ze wil, shoppen doet ze alleen. En impulsief. Prijs speelt dan geen rol. "Ik moet toegeven, als ik iets zie dat ik mooi vind en het past mij, dan heb ik meestal al beslist om het te kopen zonder naar de prijs te kijken. Mijn job heeft het voordeel dat ik word uitgenodigd op stockverkopen of onmiddellijk op de showroom kan bestellen. Tweedehands, mannenhemden en accessoires, en online koop ik ook."

Op tijdloosheid staan geen prijs. "Ik vind mijn bomberjack redelijk klassiek. Hij heeft de juiste kleur, stof en details, maar door het feit dat hij veel te groot is, krijgt hij een twist. Zo kun je mijn garderobe omschrijven. Tijdloze statementpieces, klassiekers met een subtiele twist. Klassiek en toch decadent. Eigenlijk kan alles." Daar komt al eens reactie op. "Vooral mijn mama vraagt nogal dikwijls 'Wat heb jij nu weer aan?"

Stephanie draagt een jas van Vetements en schoenen van Margiela. Haar hemd is van Ralph Lauren, schoenen van Margiela, broek van Weekday.