Direct naar artikelinhoud

'Nieuwe Boonen' toont zich in Vuelta

De 'jonge Tom Boonen' had gisteren gewonnen, zei Patrick Lefevere. De 'oude Tom Boonen' sprintte uiteindelijk niet mee. En de 'nieuwe Tom Boonen' werd vierde. Zijn naam: Jasper Stuyven (22).

Het etiket draagt hij nu al vier jaar mee. Sinds hij in 2010 bij de juniores Parijs-Roubaix won, wordt Jasper Stuyven de nieuwe Tom Boonen genoemd. En dat vindt hij helemaal niet erg. Stuyven wil klassiekers winnen zoals Boonen en is niet te beroerd om dat te zeggen. Valse bescheidenheid is niet wat je hem kunt aanwrijven. Benen en branie.

Die toont Jasper Stuyven ook in deze Vuelta. Stuyven maakt er zijn debuut in een grote ronde. En sprintte voor de tweede keer deze week al naar plaats vier. "Ik lijk de hitte steeds beter te verdragen. Ik kwam vlot over de laatste klim, maar zat iets te ver om aan de sprint te beginnen. Gelukkig is het nog goed gekomen. Die vierde plaats, daar ben ik heel blij mee. De eerste drie (Degenkolb, Bouhanni, Hofland, red.) zijn toch heel snelle mannen. En zoals ik al zei: ik ben geen echte sprinter. Als ik Degenkolb wil verslaan, moet ik hem op de verrassing pakken. Vandaag lukte het niet."

Thuis in België heeft Dirk Demol de sprint die Jasper Stuyven gisteren in Ronda reed enkele keren teruggespoeld. "Hij moest toch van heel ver komen. Jasper heeft een sterke sprint gereden." Demol is de ploegleider van Stuyven bij Trek en hij herkent een goede renner wanneer hij er een ziet. In de stem van Demol klinkt enthousiasme wanneer hij over Stuyven spreekt. "Ik werk heel graag met hem. Voor een jongen van 22 is hij erg volwassen. Hij weet goed wat hij wil en wat hij kan. Hij heeft een toekomst."

Klassiek renner

Die toekomst zal wellicht niet in het rondewerk liggen. Het is niet zijn ambitie en hij heeft er ook niet de kwaliteiten voor. Demol: "In het tijdrijden zal hij tekortschieten. Hij wordt zeker een renner voor de klassiekers, hoe goed hij nu ook debuteert in de Ronde van Spanje. Ik kan niet zeggen dat het onverwacht is wat hij doet. Maar dat hij twee keer in de top vijf finisht, vind ik wel verrassend." Stuyven heeft volgens Demol een vrije rol in de Ronde van Spanje. "We hebben niet de topsprinters gestuurd. Hij mag in de sprint zijn gang gaan. Ik heb hem gezegd dat hij er een ritje uit moest pikken. Hij heeft goed geluisterd."

Vuelta rijden doet Stuyven om renner te worden. Demol: "Je krijgt er body van. De Ronde van Spanje is ideaal voor een jonge coureur. In de Giro kun je jezelf helemaal kapot rijden, zodat je de rest van het seizoen niks meer waard ben. De Tour is te zwaar. We zullen zien hoe ver hij in deze Vuelta geraakt. Ik volg dat hier thuis wel op. Ik weet dat hij de finish in Santiago de Compostela wil halen. Maar als hij na twee weken kapot zit, sturen we hem naar huis."

Dan zal hij volgend jaar toch al beter gewapend aan het klassieke voorjaar beginnen. Waar hij de opvolger van Tom Boonen gaat worden. Toch? Demol: "Hij weet dat dat over hem gezegd wordt en hij gaat daar heel rustig mee om. Maar Jasper weet ook dat hij nog een lange weg moet afleggen. Daarom laat ik hem bidons ophalen en op kop rijden waar dat moet. Hij moet leergeld betalen."