Direct naar artikelinhoud

Matthias Schoenaerts flaneert volgende maand op de rode loper van Cannes

Matthias Schoenaerts mag volgende maand de rode loper van het Palais des Festivals in Cannes bestijgen. Gisteren bevestigde de organisatie dat De rouille et d'os van de Franse regisseur Jacques Audiard geselecteerd werd voor de competitie van de 65ste editie. Ook A perdre la raison van de Belgische regisseur Joachim Lafosse maakt deel uit van de officiële selectie, in de nevensectie Un Certain Regard.

In de romantische thriller De rouille et d'os, speelt Schoenaerts de mannelijke hoofdrol van de arme Ali, die zich in Antibes ontfermt over Stéphanie (Marion Cotillard) die in een pretpark met orka's werkt, maar bij een ongeval haar beide benen verliest.

De vorige film van Audiard, Un prophète, werd in 2009 in Cannes bekroond met de Grand Prix du Jury en betekende toen ook de doorbraak van acteur Tahar Rahim. Die speelt nu, naast de Belgische actrice Emilie Dequenne, de hoofdrol in A perdre la raison, waarvoor Joachim Lafosse zich liet inspireren door de zogenaamde Affaire Lhermitte, het gruwelijke gezinsdrama uit 2007 in Nijvel, toen een moeder haar vijf kinderen vermoordde en daarna zelfmoord probeerde te plegen. Van zodra het project van Lafosse begin 2010 bekend raakte, werd door de dokter en de echtgenoot klacht ingediend met de bedoeling de film te laten verbieden. Blijkbaar zonder gevolg.

De bekendmaking van de Officiële Selectie van Cannes veroorzaakte gisteren zelf ook al een kleine controverse, toen bleek dat er dit jaar geen enkele film van een vrouwelijke regisseur in de competitie werd opgenomen. Vorig jaar waren dat er nog vier.

Zoals dat van het belangrijkste filmfestival ter wereld mag verwacht worden, oogt de line-up van de competitie opnieuw zeer veelbelovend met een hele reeks usual suspects, zoals Michael Haneke (Amour), Ken Loach (The Angels' Share), Walter Salles met de Jack Kerouac-verfilming On the Road of David Cronenberg (Cosmopolis). Van zijn kant mag Brandon Cronenberg zijn debuutfilm, de sf-thriller Antiviral in de sectie Un Certain Regard komen voorstellen. Vader en zoon samen in Cannes: dat is meer dan waarschijnlijk een onuitgegeven primeur.