Direct naar artikelinhoud

Boonen wil niet oordelen over prestatie WK-Belgen

‘Ik moest vandaag zelf koersen. Dan moet je fris zijn.’ Tom Boonen heeft zondagmorgen enkel de laatste twee kilometer van het WK in Geelong gezien, in uitgesteld relais dan nog. Veel had hij dus niet te vertellen over het ‘gemiste’ WK van Philippe Gilbert en de Belgen.

Het klinkt onwaarschijnlijk maar toch is het zo. Tom Boonen, wereldkampioen in 2005, heeft zondagmorgen naar eigen zeggen enkel de laatste twee kilometer van het WK wielrennen gezien. “Tijdens mijn ontbijt heb ik een deel van de heruitzending gezien. (lachend) Ik ben niet degene die speciaal opstaat om naar een wedstrijd te kijken. En zeker niet op de dag dat ik zelf moet koersen. Dan moet ik zelf fris aan de start staan.”

Hij kon of wilde dan ook nauwelijks commentaar kwijt over het WK van de Belgen. Als grote favoriet gestart bleven ze uiteindelijk met lege handen achter. “Gevloekt heb ik niet. Ik was vooral blij voor Thor. Hij verdient die regenboogtrui. De wedstrijd verliep eigenlijk zoals voorspeld. Het bleek heel moeilijk om het pak uit elkaar te scheuren waarna er een logische spurt volgde met een elitegroep.”

‘Grote gemiste kans’

Ook een fitte Boonen had wellicht deel uitgemaakt van de 25-koppige groep die uiteindelijk voor het goud gesprint heeft. En als Hushovd die sprint kan winnen, dan Boonen toch ook? “Achteraf praten is altijd makkelijk. Als je er niet bij bent, kun je niet winnen. Ik denk wel dat ik met de juiste conditie deel had uitgemaakt van die kopgroep maar dat zou niet automatisch winst hebben opgeleverd. Maanden geleden heb ik wel aangegeven dat ik mogelijkheden zag in Geelong en als je er dan niet bij kunt zijn, is dat een ongelooflijk grote gemiste kans. Vijf jaar geleden in Madrid heb ik al gezegd dat je in heel je carrière misschien twee of drie kansen krijgt om die wereldtitel te pakken. Dit was wellicht die tweede kans.”

Dat het Hushovd is die aan het langste eind trok, verbaasde de resident van Monaco niet. “Nadat hij was teruggekeerd uit de Vuelta zijn we er nog driemaal samen op uitgetrokken, hebben we er stevig de pees opgelegd. En toen merkte ik wel dat hij er goed en scherp uitzag. We hebben ook over het WK gesproken en meteen merkte ik dat hij er mee in zijn hoofd zat. Tegelijkertijd heeft Thor de luxe gehad dat hij in alle rust naar dat WK heeft kunnen toeleven. Maar ik kan zeker leven met een wereldkampioen als Hushovd. Hij zal geregeld zijn trui tonen.”

Boonen stapte uiteindelijk in de slotrit van de Franco-Belge voortijdig van de fiets.