Direct naar artikelinhoud

‘Vlamingen willen altijd dwarsliggen’

Volgt u de politiek nog?

“Laat ons zeggen dat ik er vooral de humor van probeer in te zien. Ze zijn nu negen maanden bezig met onderhandelen, een gewone zwangerschap, maar dit lijkt naar een ezelsdracht te gaan: je kan het gewoon niet meer serieus bekijken.

“Tegelijkertijd is het humor met een heel erg wrange ondertoon. Ik ben ook oprecht kwaad, want de politici spelen met ons geld. En dat lijkt velen - vooral de Vlamingen - niet te kunnen schelen. De Vlaming is meer bezig met de communautaire kwesties dan met de echte problemen van dit land.”

Wat onthoudt u van de voorbije maanden?

“Het was en is een grote show. Opvallend is de dommigheid van de politieke partijen die niet zien of niet willen zien waar de N-VA op uit is: meer stemmen halen. En dat gaat hen lukken ook. Ik vind niet dat de N-VA zomaar gedumpt moet worden, want ze zijn als winnaars uit de bus gekomen na democratische verkiezingen. Ik vind wel dat de politici dringend moeten stoppen met spelen in de zandbak.

“Ook in de rechtbank kan het er wel eens dramatisch aan toe gaan - strafpleiters kennen wat van psychologische oorlogsvoering - maar dit is alle normen ver voorbij. Mocht ik in die politieke komedie moeten meedraaien, ik zou mezelf niet meer serieus nemen.”

Wat moet er nu gebeuren?

“Als er niet ingegrepen wordt, gaan we financieel en internationaal de dieperik in. Volgens mij moeten we het hele systeem herdenken, in de huidige constellatie gaat het niet meer lukken. Ik geloof niet meer in het welslagen van de zoveelste koninklijke opdrachthouder, er is nood aan een frisse wind. Aan mensen die er niet al maanden middenin zitten.

“Nu, van een leien dakje zal het nooit gaan: Vlamingen willen altijd dwarsliggen. Dat zit als het ware in onze natuur. Is de tijd van het Belgisch compromis voorbij? Daar ziet het naar uit. Ik vind dat heel spijtig, want ik ben pro-Belgisch, maar zoals de zaken er nu voor staan kunnen we het land beter in vier verdelen. Want het is te erg voor woorden.”