Direct naar artikelinhoud

Redder in grote nood

GENK

Yeboah heet een snelle, sterke centrumspits te zijn, maar worstelde het voorbije halfjaar met een vertrouwenscrisis.

Eén zaak kan de transfer van Yeboah naar Genk nog tegenhouden: de medische tests donderdag en de afronding van de contractdetails achteraf. Maar het belangrijkste struikelblok werd gisteren uit de weg geruimd. Algemeen directeur Dirk Degraen reisde zondag naar Israël en bereikte gisteren een akkoord met Hapoel Tel Aviv over de transferprijs. 700.000 euro zou Genk volgens de Israëlische pers betalen voor Yeboah. In de overeenkomst zou ook een doorverkoopclausule van twintig procent opgenomen zijn. “Donderdag hopen we er met Yeboah helemaal uit te zijn”, zegt Degraen.

Kleine targetspits

Genk zag Yeboah de voorbije vijf wedstrijden van Hapoel Tel Aviv aan het werk. Sportief manager Herman Vermeulen was zaterdag nog op de match tegen Ramat Gan - en raakte blijkbaar overtuigd van zijn kwaliteiten. ‘Ondanks zijn niet lengte (1m78) is Yeboah een zeer snelle, sterke targetspits met goed positiespel in de zestien.’ Zo prijst Imscouting, een professionele scoutingdatabase, waarvan onder andere Anderlecht en Club Brugge gebruik maken, hem aan. ‘Technisch niet de meest onderlegde speler, geen dribbelaar. Maar kan gerust in zijn eentje het gewicht van de aanval dragen. Hij verliest van zijn rendement op de flank.’Yeboah moet bij Genk voor de doelpunten zorgen. Zijn statistieken spreken in zijn voordeel. In 149 wedstrijden scoorde hij 60 keer. Cijfers die in België ook een goalgetter als Frutos kan voorleggen. Yeboah schopte het op zijn zeventiende tot topschutter in Ghana, waarna hij een transfer naar FC Sheriff Tiraspol in Moldavië versierde. Daar merkte Hapoel Kfar-Saba hem op. In Israël was Yeboah, bij zijn komst in januari 2005, een ‘instant hit’. Hij scoorde zeven goals in zijn eerste achttien wedstrijden bij een middenmoter. In het seizoen 2007-2008 kon hij, ondanks een topjaar met vijftien goals, de club niet in de eerste klasse houden.

Persoonlijke problemen

“Maar hij forceerde zo wel een transfer naar Hapoel Tel Aviv”, zegt Amit Lewinthal, Israëlisch journalist. Ook bij Hapoel was hij in zijn eerste seizoenshelft een sensatie. “Hij scoorde bijna in elke wedstrijd”, zegt Lewinthal. “Maar in januari viel hij plots stil. Dat had zo zijn redenen. CSKA Moskou deed een miljoenenbod en ook Tom Tomsk deed hem een riant voorstel. Hij keek echt uit naar die transfer, maar Hapoel wilde hem niet laten gaan. Dat vrat aan hem.”Bovendien: in maart verloor Yeboah zijn moeder. “Een zware klap”, zegt Lewinthal. “Hij ging naar de begrafenis, maar was erna bijna drie weken spoorloos. Het gonsde toen van de geruchten. Over een transfer en zo, dat hij de club onder druk wilde zetten. Maar uiteindelijk keerde hij toch terug. De coach strafte hem zelfs niet voor zijn escapades. Maar sinds die persoonlijke problemen was hij nooit meer dezelfde. Hij miste zelfvertrouwen, was dit seizoen ook niet meer die killer. De doelpunten die hij maakte, vijf met de Europa Leaguewedstrijden inbegrepen, waren meestal simpele goals. Hij leek ook uitgekeken op Hapoel en vice versa. Ik denk dat een transfer hem goed zal doen.”Yeboah, neefje van ex-Leeds- en Hamburgspits Anthony Yeboah, heet een gesloten jongen te zijn. “Ik ben blij dat ik mijn kwaliteiten in België kan tonen”, zei hij, gisteren op de website van Hapoel. (KT)

Samuel Yeboah

Geboren: 08/08/86Nationaliteit: GhaneesGeboorteplaats: Accra (Gha)Lengte/gewicht: 1m78, 70 kgInterlands: 2 (geen goals)seizoenteam matchen goals2003/04 Heart of Lions (Gha) 2004/05 Sheriff (Mol)13 62005/06 Sheriff (Mol)13 62005/06 Hapoel Kfar-Saba (Isr)18 7 2006/07 Hapoel Kfar-Saba (Isr)3111 2007/08 Hapoel Kfar-Saba (Isr)3315 2008/09 Hapoel Tel Aviv (Isr)3013 2009/10 Hapoel Tel Aviv (Isr)11 2