Direct naar artikelinhoud

Peking kleurt oranjegeel door zandstorm

Peking ligt sinds zaterdag onder een laagje zand, nadat een zandstorm de Chinese hoofdstad getroffen heeft. De inwoners wordt aangeraden om binnen te blijven.

Een zandstorm die al sinds vorige week door China woedt, heeft zaterdagnacht Peking bereikt. Alle gebouwen (zoals het keizerlijke paleis, zie foto links), wegen en auto’s waren onder een laagje zand bedolven. Het opwaaiende zand en stof deed de hemel de hele dag oranjegeel kleuren. Het meteorologisch instituut van Peking gaf de luchtkwaliteit een zeldzaam cijfer van vijf, wat betekent dat het gevaarlijk is voor de gezondheid. De autoriteiten raadden daarom alle inwoners aan om binnen te blijven. De meeste inwoners volgden het advies op: terwijl de parken en open ruimtes ‘s morgens gewoonlijk ingenomen worden door mensen die hun ochtendoefeningen doen, bleven die nu zo goed als leeg. Mensen die zich wel op straat waagden, droegen gezichtsmaskers om zich te beschermen.

De storm, die zand aanvoert vanuit de woestijngebieden van Mongolië, treft niet alleen Peking. Hij heeft zich ondertussen al verspreid over een oppervlakte van 810.000 vierkante kilometer (ongeveer 26 keer de grootte van België). In dat gebied woont een kwart miljard mensen. De zichtbaarheid is op sommige plaatsen beperkt tot nauwelijks enkele meters en de wind haalt er snelheden tot 100 kilometer per uur. Meteorologen verwachten dat de zandstorm in China in ieder geval nog tot vandaag actief zal blijven. De zandstorm zet ondertussen koers naar Zuid-Korea. De inwoners van de hoofdstad Seoel wordt ondertussen ook al aangeraden binnen te blijven zodra de storm de stad bereikt heeft.

China wordt wel vaker getroffen door zandstormen. De woestijnoppervlakte is de laatste jaren dan ook alleen maar toegenomen, vooral door ontbossing en droogte. Een andere factor is de snelgroeiende bevolking, die alsmaar meer water verbruikt. Woestijnen nemen nu al ongeveer een derde van de totale Chinese oppervlakte in, waardoor het zand steeds vaker vrij spel krijgt. Om dat tegen te houden, plantte de overheid de laatste jaren al duizenden hectaren bos opnieuw aan. Maar volgens experts zal het nog decennia duren vooraleer de opmars van de woestijnen gestopt zal kunnen worden.

De Chinese Academie voor Wetenschappen rekende uit dat het aantal zandstormen de laatste vijftig jaar verzesvoudigd is. Ieder jaar woeden er nu ongeveer twee dozijn zandstormen door het land. Ook Peking moet geregeld met een laagje zand en stof afrekenen. De zwaarste storm vond plaats in 2006, toen er 300.000 ton zand over de stad werd uitgestrooid. (JDB)