Direct naar artikelinhoud

Hoogspanning in Washington voor stemming over ziektewet

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakte zich gisteren op voor de ultieme stemming over de nieuwe ziektewet. In een hectische parlementaire eindsprint maakten de Democraten zich sterk dat ze de nodige stemmen hadden om de historische hervorming goed te keuren. De beslissing viel in de loop van afgelopen nacht, Belgische tijd.

Abortuscompromis zet hervorming van de ziekteverzekering op weg naar goedkeuring

President Barack Obama’s nieuwe ziektewet was gisteravond zeer dicht bij goedkeuring in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De finale stemming vond plaats na afsluiten van deze krant. De Democraten zeiden erop te vertrouwen dat ze in hun rangen de vereiste 216 stemmen zouden vinden.

Een struikelblok werd opgeruimd toen zondag een groep conservatieve Democraten overstag ging die zich zorgen maakte over de abortusclausule in de tekst.

De 940 miljard dure ziektewet zou ervoor zorgen dat 32 miljoen Amerikanen meer ziekteverzekering krijgen, zodat 95 procent van de bevolking gedekt is. Een aantal praktijken van verzekeringsmaatschappijen, zoals het weigeren van mensen met vooraf bestaande kwalen, of het schrappen van klanten die effectief ziek worden, zouden niet langer toegelaten zijn. Volgens de rekenkamer van het VS-parlement moet de hervorming het begrotingstekort op twintig jaar verminderen met meer dan 1.300 miljard dollar.

In een ultieme toespraak voor de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden zei president Obama zaterdag: “Zo nu en dan komen er momenten dat u de kans krijgt om de beste hoop waar te maken die u had voor uzelf en voor dit land. Dit is een van die momenten.”

De gezondheidshervorming was Obama’s binnenlandse prioriteit. In zijn ultieme pleidooien drukte hij erop dat zijn hele presidentschap op het spel stond. Zonder de gezondheidshervorming zouden ook andere initiatieven als de hervorming van de financiële sector, de klimaatwet en nieuwe immigratieregels in het gedrang komen.

De uitkomst van de ultieme stemming lag gisterenmiddag Amerikaanse tijd nog steeds in de balans. De Democraten waren zaterdag en zondag nog steeds in de weer met stemmen zoeken.

Op televisiezender ABC zei John Larson, de vierde Democraat in rang in het Huis van Afgevaardigden, gisterochtend al dat de stemmen binnen waren. Daarover rees echter meteen verwarring. Wel duidelijk was dat druppelsgewijs steeds meer weifelende Democraten over de brug kwamen. Geen enkele Republikein was bereid ja te stemmen.

Van groot belang gisteren was de houding van Bart Stupak, een conservatieve Democraat uit Michigan. Stupak had achter zich een groep van twaalf Democraten verzameld die tegen de hervorming zouden stemmen, tenzij het verbod op het gebruik van overheidsgeld voor abortussen aangescherpt zou worden.

Een aantal leden van Stupaks groep verhuisden zaterdag en zondagochtend al naar het ja-kamp. Gisterenmiddag gingen ook Stupak en de rest van zijn groep overstag. Daarna werd aangenomen dat de Democraten voldoende stemmen hadden. “We zitten voorbij 216”, zei Stupak.

Om dat mogelijk te maken, ging president Obama ermee akkoord dat hij na de goedkeuring van de ziektewet een besluit zou tekenen dat herbevestigt dat abortussen niet betaald mogen worden met federaal geld.Verwacht werd dat Barack Obama een presidentieel besluit zou uitvaardigen om te bevestigen dat abortussen niet betaald mogen worden met federaal geld. Dat was overigens al decennia de wet in de VS, na het zogenaamde Hyde-amendement uit de jaren ’70.

Zaterdag was al duidelijk geworden dat het Huis apart zou stemmen over de ziektewet die de Senaat eind vorig jaar goedkeurde en een pakket bijkomende maatregelen om die in overeenstemming te brengen met de versie die het Huis eerder zelf aannam. Een eerder plan om over beide teksten tegelijkertijd te stemmen, werd zaterdag afgevoerd. Dat was op heel wat weerstand gestuit, omdat het de Democraten in het Huis zou toelaten om de ziektewet goed te keuren zonder er expliciet voor te stemmen.

Als de Democraten het gisteren haalden, dan was de hervorming een feit en kon de nieuwe ziektewet ter ondertekening naar de president, waarna hij onmiddellijk van kracht zou worden. Het pakket met aanpassingen moet nog door de Senaat goedgekeurd worden.

De laatste rechte lijn naar de stemming speelde zich af in een koortsachtige sfeer. Enkele duizenden Tea Partymanifestanten verzamelden zich zaterdag rond en in het parlementsgebouw. Een aantal Democratische volksvertegenwoordigers kregen van hen racistische en homofobe verwensingen toegeschreeuwd. Barney Frank, een homoseksuele Democraat uit Massachusetts werd faggot (flikker) genoemd. Eén manifestant spuwde op het zwarte parlementslid Emanuel Cleaver uit Missouri en werd vervolgens gearresteerd. Andere zwarte Democraten moesten door de politie geëscorteerd worden van hun kantoren naar het Capitoolgebouw aan de overheid van de straat. Zij werden door de manifestanten voor nigger uitgescholden.

Onder hen was John Lewis uit Georgia. Lewis (70) was een vooraanstaande burgerrechtenleider in de jaren ’60. Hij sprak in 1963 op de mars op Washington, waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-speech uitsprak.

Ook James Clyburn, een zwarte top-Democraaat in het Huis, kreeg het n-woord te horen. Clyburn zei dat hij mensen dingen had horen zeggen die hij niet meer gehoord had sinds 1960, toen hij zelf voor burgerrechten voor Afro-Amerikanen betoogde.

John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis, veroordeelde het gedrag van de manifestanten maar voegde daar op de televisiezender NBC aan toe dat “een paar geïsoleerde incidenten niet mogen verhelen dat miljoen doodsbang zijn en dat miljoen Amerikanen niet willen weten van een groeiende overheid”.