Direct naar artikelinhoud

Marc Coucke incasseert dubbele klap

Een dag na de glansrijke zege van zijn KV Oostende heeft Marc Coucke een minder prettige boodschap gekregen. Vanaf vandaag zetelt hij niet langer in de raad van bestuur van de Amerikaanse farmagigant Perrigo. En alsof dat nog niet volstaat, kromp Couckes fortuin nog eens met 100 miljoen euro.

Eén zin. Meer woorden maakt men bij Perrigo niet vuil aan het feit dat Marc Coucke niet langer een zitje heeft in de raad van bestuur. Daar belandde hij vorig jaar in toen hij Omega Pharma voor 3,8 miljard euro verkocht aan de Amerikanen. Coucke verdiende 1,2 miljard euro aan die deal. De helft van dat geld werd in cash uitbetaald, de andere helft in aandelen van Perrigo. Met zijn 5,4 miljoen aandelen werd Coucke een van de grootste aandeelhouders van het Amerikaanse farmabedrijf, en dat leverde hem meteen een bestuurszitje op.

Maar een dik jaar later is hij dat al kwijt. "De raad van bestuur van Perrigo heeft ingestemd met de beslissing van het benoemingscomité om de herbenoeming van Marc Coucke terug te trekken", luidt het in het persbericht. Een bizarre beslissing zonder meer. Het gebeurt immers zelden dat de herbenoeming van een bestuurder wordt ingetrokken.

Naar de reden is het gissen. De woordvoerder van Perrigo blijft stoïcijns en houdt het op 'no comment'.

Ettelijke miljarden

Opvallend is wel dat de beslissing net op dezelfde dag wordt meegedeeld als het vertrek van Joe Papa, de CEO van Perrigo. Het was net Joe Papa die twee jaar geleden Coucke interpelleerde om Omega Pharma te verkopen. Papa was bereid om daarvoor ettelijke miljarden op tafel te leggen.

De Amerikaan was ook vol lof voor Coucke en het bedrijf dat hij uit de grond had gestampt. Coucke mocht als teken van vertrouwen Omega Pharma blijven leiden, en kreeg de belofte dat Perrigo vanuit Nazareth - waar het hoofdkwartier van Omega Pharma is gevestigd - de Europese markt zou veroveren.

Maar al snel bleken die torenhoge ambities niet te stroken met de realiteit. Eind vorig jaar moest Perrigo al omgerekend 170 miljoen euro afschrijven op Omega Pharma, omdat het Belgische bedrijf belabberde resultaten presenteerde. De afschrijving was een bewijs dat de Amerikanen veel te veel hadden betaald voor het Vlaamse farmabedrijf.

Joe Papa heeft toen hard ingegrepen. De verkoopteams werden gereorganiseerd, één managementlaag verdween. En enkele producten werden toen in de etalage gezet, waaronder Etixx. Met die ingreep ondermijnde Perrigo wel de positie van Coucke, maar de Oost-Vlaamse zakenman bleef aan boord.

Voorlopig hebben die ingrepen niet al te veel effect. De voorlopige resultaten van Perrigo in het eerste kwartaal tonen immers weinig beterschap. En dus rijst de vraag: worden de vleugels van Coucke nu verder geknipt? Moet hij uit de raad van bestuur opkrassen omdat zijn beschermheer Joe Papa opstapt? Of ligt de waarheid elders, en is Coucke het bijvoorbeeld beu om regelmatig naar de VS te reizen om de raden van bestuur te volgen?

Al die antwoorden bleven gisteren onbeantwoord. Coucke verbleef in het buitenland en gaf niet thuis. Ook zijn woordvoerder wilde geen commentaar kwijt. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Coucke wel nog lid blijft van het directiecomité van Perrigo. Op de site van Perrigo prijkt zijn naam nog binnen het managementcomité, terwijl Joe Papa daaruit al verdwenen is. Dat lijkt erop te wijzen dat het krediet van Coucke voorlopig nog niet volledig opgebruikt is.

Financiële kater

Het vertrek van Joe Papa bij Perrigo betekent voor Coucke ook een financiële dreun. De overstap van Papa naar de kwakkelende Canadese farmagigant Valeant is door de beleggers zeer slecht verteerd. Het aandeel Perrigo kreeg op Wall Street een klap van ruim 17 procent. Marc Coucke, die een pakket van 5,4 miljoen aandelen in handen heeft, heeft dus in één dag zijn vermogen met 112 miljoen dollar of 100 miljoen euro zien slinken.

In vergelijking met een jaar geleden is het pakket van Coucke zelfs al 425 miljoen euro minder waard. En die waarde kan nog verder zakken. Want pas in maart volgend jaar kan Coucke de helft van zijn Perrigo-aandelen verkopen, en nog eens een jaar later de rest. In dit tempo dreigt de verkoop van Omega Pharma Marc Coucke een flink stuk minder op te brengen dan de initiële 1,22 miljard euro.