Direct naar artikelinhoud

Idee van tenten voor check-in krijgt meteen kritiek

Brussels Airport denkt aan een noodplan met 'check-in-tenten', om ten vroegste maandag met een voorzichtige heropstart te beginnen. 'Zo hervallen we in oude gewoonten', klinkt de kritiek.

Het idee om voor sommige vluchten een beperkte check-in te organiseren, viel gisteren te horen bij verschillende luchthavenbronnen. In vakbondskringen luidt al kritiek: "De veiligheidscontrole is veel te summier."

De ravage in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem is zo groot dat het nog meer dan een week kan duren vooraleer ze weer 'gebruiksklaar' is. Aangezien onder andere Brussels Airlines intussen enkele miljoenen euro's per dag aan inkomsten verliest, werkt de luchthaven aan een noodscenario om zo snel mogelijk een aantal vluchten weer op te starten.

De voorbije dagen is op verschillende niveaus gediscussieerd. Volgens welingelichte bronnen is het de bedoeling om ten vroegste maandag van start te gaan. "Met alleen de Afrika-vluchten van Brussels Airlines", luidt het. Voor de Belgische flag carrier is het momenteel extreem moeilijk om die grote operaties vanop de kleinere luchthavens in ons land te organiseren. De ene heeft geen plaats, de andere beschikt niet over een tarmac waarop volle Airbus A330's kunnen opstijgen.

"Een plan dat momenteel op tafel ligt, laat passagiers langs de bushalte op de benedenverdieping naar enkele tenten wandelen voor een check-in", luidt het bij bronnen. "Daarna gaan ze via een zij-ingang naar boven, naar de controle van de handbagage. Is alles in orde, dan mogen ze verder wandelen naar Pier A (zie grafiek)."

In vakbondskringen weerklinkt daarover grote bezorgdheid. "Zoals men de zaken nu voorstelt, zou er bij de check-in alleen een controle van de reisdocumenten gebeuren. Zo herval je in oude gewoonten", klinkt het. "De controles moeten een pak scherper."

Een woordvoerster liet gisteravond weten dat Brussels Airport momenteel niet communiceert over een noodplan. "Verschillende scenario's worden bekeken", luidde het.