Direct naar artikelinhoud

286 Palestijnse doden om 1 'ontvoerde' Israëli

Een vermeende ontvoering van een Israëlische soldaat hielp het staakt-het-vuren om zeep en leidde tot wraakacties in het zuiden van de Gazastrook, waarbij circa 286 Palestijnen omkwamen. Gisteren werd opnieuw een VN-school gebombardeerd. Meerdere gevluchte kinderen kwamen om.

Nadat vorige week woensdag meerdere kinderen stierven na een beschieting met artilleriegranaten van een school in het Jabiliyavluchtelingenkamp, werd gisteren opnieuw een school van de Verenigde Naties in de stad Rafah onder vuur genomen. Honderden Palestijnen waren naar de school gevlucht nadat het Israëlische leger in gevechten verwikkeld raakte met lokale militanten.

Zeker tien Palestijnen, onder wie enkele kinderen, lieten het leven. Er vielen ook dertig gewonden, zei Ashraf al-Qedra, woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon veroordeelt de aanval. Hij noemt het "een morele schande en een misdaad" en meent dat de verantwoordelijken voor "deze grove schending van de internationale mensenrechten" tot de orde moeten worden geroepen.

Zoekactie

De beschieting vond plaats in de nasleep van de vermeende ontvoering van de Israëlische soldaat Hadar Goldin. De 23-jarige luitenant zou, zo stelden de Israëlische autoriteiten, vrijdag in de Gazastrook zijn ontvoerd door Hamas. Het leger begon aan een grootschalige zoekactie, daarbij ondersteund door massaal artilleriegeschut. Daardoor kwamen op vrijdag en zaterdag niet alleen 256 mensen om het leven, onder wie 123 in Rafah, maar sneuvelde ook het staakt-het-vuren dat drie dagen had moeten duren.

Een diplomatieke oplossing, die naar verluidt iets waarschijnlijker was geworden, verdween uit het zicht door de vermeende vermissing van Goldin en de daaropvolgende vergeldingsacties. "Met Hamas over een wapenstilstand praten heeft geen zin", zei een hoge Israëlische regeringsfunctionaris zaterdag. De gewapende arm van Hamas, de al-Qassambrigade, ontkende op datzelfde moment de soldaat in handen te hebben.

Gisterochtend kwam het leger met een verrassende mededeling. Goldin - een familielid van de Israëlische minister van Defensie Mosche Ya'alon - bleek niet vermist, maar "al strijdend" overleden. Het leger blijft volhouden dat hij gekidnapt was, terwijl Hamas blijft ontkennen. Hoe het ook zij: de wapenstilstand keerde niet terug. De luchtaanvallen in de Gazastrook bleven gisteren aanhouden en terwijl Goldin in de namiddag begraven werd in Kfar Saba nabij Tel Aviv, waren er in Gaza alweer dertig Palestijnen gestorven.

Terugtrekking

Toch begon het Israëlische leger gisterenmiddag het grootste deel van de grondtroepen uit de Gazastrook terug te halen. De resterende troepen moesten nog één tunnel vernietigen, waarmee zich bijna vier weken na het begin van de Gazaoorlog een mogelijk einde van het grondoffensief in het Palestijnse gebied aftekent. Wel moeten de soldaten in een nauwe "veiligheidszone" in het grensgebied ter beschikking blijven.

"De troepen blijven in beweging om bijkomende interventies mogelijk te maken, tot alle doelstellingen van het offensief bereikt zijn", zegt een militair woordvoerster in Tel Aviv.

Onderhandelaars van Hamas kwamen intussen aan in het Egyptische Caïro om te overleggen over een wapenstilstand. Israël is voorlopig niet van plan om een delegatie te sturen. Wel sprak de Israëlische hoofdonderhandelaar in de vredesgesprekken met de Palestijnen, Zipi Livni, zich uit voor de val van Hamas. De minister van Justitie zei dat ze er tegen gekant is om een verzwakt Hamas aan de macht te laten als het in plaats daarvan kan worden verdreven. "We hebben de gelegenheid voor een politieke verandering", zei Livni. Tot nu toe waren vooral rechtse Israëlische ministers voorstander om Hamas ten val te brengen.