Direct naar artikelinhoud

Wederzijdse liefde roest niet

Keltische muziekacts waren dun gezaaid op de affiche, al viel het Ierse erfgoed duidelijk in de smaak op Dranouter. Zo zagen we één festivalganger zelfs zijn pita 'Irish' maken met een stevige scheut Bushmill. Luka Bloom raakt zelf al jaren geen druppel meer aan, maar gaf tijdens zijn optreden genoeg andere inzichten mee in de vaderlandse cultuur. "Eén van de dingen waar we erg goed in zijn, is de liefde bedrijven in de regen", zei hij voor 'Monsoon'.

Met een grotere sérieux stelde hij ook zijn Ierse gelegenheidsgroep Sanas voor: een selectie van vrienden en persoonlijke helden met Steve Cooney, Mairtín O'Connor, Caoimhín Ó Raghallaigh, naast zijn neef, fluitist Conor Byrne. De vijf droegen een donkere semi-instrumentale 'meditatie' op aan de slachtoffers van het recente bloedbad in Noorwegen. Maar net zo goed raakte hun 'Tribe' je midscheeps.

Bloom was verder ook gul met complimenten: Villa Vanthilt en "de fantastische muzikanten" van De laatste show kregen een schouderklopje, terwijl Roland 'een legende' werd genoemd. Even voordien klonk het nog dat "niemand zo mooi meezingt als de Belgen" en kreeg "de onvoorstelbare Eva de Roovere" een gastrol in 'Sunny Sailor Boy', mét Nederlandstalige coupletten! Die complimenten misten hun doel niet: bij de laatste ovatie stelde je vast dat de wederzijdse liefde niet gauw zal roesten in de Westhoek.