Direct naar artikelinhoud

Hysterie rond Option kent nieuwe hoogdagen

Bij het aandeel Option, altijd al een van de meest besproken aandelen op de Brusselse beurs, is opnieuw een geval van beleggershysterie uitgebroken. Zonder duidelijke reden stijgt het aandeel van de Leuvense specialist in draadloze commu-nicatie al drie dagen op rij fors.

De klim van vandaag inbegrepen is het aandeel van Option de voorbije drie handelsdagen al met 67 procent gestegen. Ook de volumes zijn uitzonderlijk hoog. Sinds begin februari is het bedrijf in waarde verdubbeld.

Een concrete aanleiding voor de klim is er niet maar op fora speculeren een aantal beleggers op een mogelijke deal met de Amerikaanse computersoftwareproducent Microsoft. De geruchten kregen extra voeding door een artikel in de krant De Standaard. Volgens sommigen zou er Option-technologie zitten in Windows 8, de nieuwste versie van het bekende besturingssysteem.

Het zou gaan om de 'uCan Connection Manager'. uCan is een stukje software die toelaat via een USB-modem een verbinding te maken met het internet, documenten veilig op een pc op te slaan en datatrafiek van het 3G-netwerk om te leiden naar een WiFi-netwerk.

De Option-beleggers kijken reikhalzend uit naar volgende week wanneer Microsoft tijdens het Mobile World Congres de betaversie (testversie) van Windows 8 voorstelt.

Kenners stellen vragen bij een dergelijke deal. "Microsoft heeft op zijn eentje een volledig besturingssysteem voor mobiele telefoons gebouwd. Het zou me verbazen dat ze zelf geen connectiesoftware kunnen maken."

Verbazing

Bij Option kijken ze met verbazing naar de koersexplosie. "U moet niet aan mij vragen waarom het aandeel zo in trek is", zegt financieel directeur Jan Smits. "Als er niets te melden is, dan kunnen we ook niets melden." De financieel directeur heeft geen nieuws over Microsoft. "We werken al langer samen met de groep."

Ook Jan Callewaert laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. Het Leuvense bedrijf maakt volgende week zijn jaarresultaten bekend.

Financieel directeur Jan Smits wijst naar de koersstijging van andere centjesaandelen zoals Keyware en Spector. "De stijging is geen Option-fenomeen maar een beursfenomeen. Beleggers gaan op zoek naar aandelen onder de 1 euro. Als de aandelen met een paar centen stijgen is er onmiddellijk een groot procentueel verschil. Andere beleggers merken dat en zorgen voor een versterkend effect."