Direct naar artikelinhoud

Man gooit zuur in gezicht van directeur Bolsjoj

De artistiek directeur van het befaamde Bolsjojtheater, Sergei Filin, is donderdagavond aangevallen. Een gemaskerde man gooide hem zuur in het gezicht, toen hij bij zijn huis aankwam.

De 42-jarige Filin liep daarbij ernstige brandwonden op. Hij werd meteen overgebracht naar de brandwondenafdeling van een Moskous ziekenhuis. Artsen zijn bang dat hij tengevolge van

de aanval blind of slechtziende zal worden.

Na een eerste operatie zal hij mogelijk naar België worden gevlogen voor verdere behandeling.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval op Filin zit. Maar volgens collega's draait het waarschijnlijk om beroepsjaloezie. Volgens zijn assistente Diljara Timergazina ontving Filin geregeld bedreigingen. Onlangs werden de banden van zijn auto doorgesneden. De auto werd bekrast. Zijn e-mail werd gehackt en persoonlijke boodschappen werden op het internet gezet.

Het balletgezelschap staat bekend als een slangenkuil, waar ego's van kolossaal formaat elkaar figuurlijk gesproken naar het leven staan. De voorganger van Filin, Gennadi Janin, moest in 2011 aftreden nadat een rivaal erotische foto's van hem op het internet had gezet.

Filin was bij sommige dansers een gehate persoon, omdat hij hen had overgeslagen bij het uitdelen van grote rollen. Een van de eerste beslissingen van Filin, die anderhalf jaar geleden aantrad, was de Amerikaan David Hallberg in te huren als sterdanser.

"Dat die oorlog om rollen - en niet om geld of olie - zo'n crimineel niveau zou bereiken, had niemand verwacht", zegt Katerina Novikova, de woordvoerster van het Bolsjoj.

Oud-Bolsjojdirecteur Aleksej Ratmanski schreef de problemen toe aan 'die weerzinwekkende kliek van mensen die vriendjes zijn met dansers, zwarthandelaars en halfgare fans, die bereid zijn de keel van de rivalen van hun idolen door te snijden'.