Direct naar artikelinhoud

Mark Zuckerberg is 's werelds wildste weldoener

Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, schonk vorig jaar 728 miljoen euro aan goede doelen. Geen enkele collega-CEO doet beter.

Volgens het blad Forbesmoet Mark Zuckerberg drie fortuinen laten voorgaan op het zijne, en is geen aardbewoner rijker dan Microsofttycoon Bill Gates. Maar daarom niet gekniesd, de Facebookoprichter staat wél op nummer één als het over goede doelen gaat. Dat stelt The Chronicle Philantropy, ook een Amerikaanse publicatie, die jaarlijks de ranglijst van mildste donateurs redigeert.

Voor zijn bevindingen baseert The Chronicle zich enkel op gegevens die publiekelijk gemaakt zijn. Gates, die zijn geld sinds jaar en dag aan zijn privéstichting overmaakt, behoort wettelijk niet met cijfers uit te pakken, en komt dus niet voor de ranking in aanmerking.

Anno 2013 was Zuckerberg niet alleen de grootste schenker, het is bovendien de eerste keer dat een filantroop van jonger dan 30 zo'n score neerzet. Een jaar eerder stonden hij en zijn wederhelft Priscilla Chan 'slechts' op de tweede plaats.

Filantropie, een vorm van naastenliefde die sociaal aanzien en fiscaal voordeel genereert, is in de VS veel gebruikelijker dan in Europa. Zuckerberg en Priscilla, die hun largesse graag ruchtbaarheid verlenen, kondigden in december aan dat ze 18 miljoen Facebookaandelen, waarde zo'n 990 miljoen dollar of 728 miljoen euro, cadeau deden aan de Silicon Valley Community Foundation. Die caritatieve organisatie gaat onder meer over onderwijs en gezondheidszorg, en financiert wereldwijd projecten.

Overigens is het niet de eerste keer dat Zuckerberg een deel van zijn overtollige cash aan Silicon Valley overdraagt. Ook in 2012 al schonk hij de stichting 18 miljoen aandelen, destijds goed voor een bedrag van 368 miljoen euro. In 2010, kort voor The Social Network in première ging, een film die hem niet helemaal als onbaatzuchtig voorstelde en krassen maakte op zijn biografie, schonk Zuckerberg 74 miljoen euro aan allerlei scholen in New Jersey. Hij stelde de daad in primetime, als gast van sterpresentatrice Oprah Winfrey.

Ook nu weer rijst het vermoeden dat Zuckerberg liefdadigheid óók gebruikt om een minder rooskleurig feit te verhullen. In november greep de Facebookbons immers naast Snapchat, een applicatie die veel gebruikt wordt voor het schieten van selfies, en waarvoor hij drie miljard dollar geboden had.

Terwijl 'Zuck' de nieuwe recordhouder goede werken is, komen de CEO van Nike Philip Knight en zijn eega op plaats nummer twee. Het brons is voor Michael Bloomberg, de pas afgetreden burgemeester van New York.