Direct naar artikelinhoud

Rockbands slaan munt uit kerst

Naast de kerstboom, het plotse en al dan niet oprechte samenhorigheidsgevoel en de met wildgerechten gevulde buiken maakt kerstmuziek een belangrijk onderdeel van het kerstritueel uit. Ook de rockwereld ontdekt steeds meer het lucratieve subgenre.

Kerstmuziek. Daarbij denken wij spontaan aan 'Jingle Bells' en 'O Come All Ye Faithful'. Maar kijk: ook steeds meer pop- en rockartiesten voorzien kerst van een stevige portie ballen. Want niks zo lucratief als een kerstplaat. Van Josh T. Pearson tot Astrid Bryan en van She & Him tot Michael Bublé: ook dit jaar laat een veelvoud aan artiesten zich in met het bezingen van die 'most wonderful time of the year.' Welke muziek klinkt er zo schaamteloos oppeppend, kinderlijk en klef en wentelt zich zo ongegeneerd in zijn eigen heerlijke overproductie? Kerstmuziek.

Dat het niet alleen een erg geliefd, maar ook erg lucratief genre is mag blijken uit de vele verschillende versies van de klassiekers. Als Frank Sinatra's 'White Christmas' je niet aanstaat zijn er nog veel andere uitvoeringen beschikbaar. Dat het bovendien heel erg leeft, bewijzen de talloze lijstjes op het internet met 'beste', 'slechtste', 'alternatieve' of andere kersthits. Om u een idee te geven: de zoekactie 'Bob Dylan Together Through Life' levert 'slechts' 2.390.000 zoekresultaten op terwijl 'Bob Dylan Christmas in the Heart' goed is voor 15.800.000 resultaten.

Gezien het voor de hand liggende afgebakende thema doen kerstplaten het niet alleen goed in het najaar, maar schieten ze met een beetje geluk ook élk najaar naar de top van de hitlijsten. Mariah Carey dook bijvoorbeeld dit jaar opnieuw op bij Billboard met haar Merry Christmas-album, ze bracht vorig jaar opvolger Merry Christmas II You uit terwijl ze voor kerstmis 2011 een cover opnam van haar eigen 'All I Want For Christmas Is You' in duet met Justin Bieber. Waar de verkoop van gewone platen na verloop van tijd afloopt of stagneert, kan een kerstplaat elk jaar gerecycleerd worden.

Het blijft natuurlijk een overwegend Angelsaksisch fenomeen. Ter vergelijking: in de Ultratop Albums vinden we alleen 'Christmas' van Michael Bublé terug en de enige Belgische kerstplaat verstopt zit in de lijst Klassieke Albums van Ultratop: O Kerstnacht schooner dan de daegen van Jan De Wilde. Dat terwijl we bij de eerste vijftig van de Billboard 200 al meteen 9 kerstplaten tellen, met Bublé op 1.

Nog niet in België

Volgens Jasper Wentzel van PIAS (waar Smith & Burrows net hun kerstwinterplaat hebben uitgebracht) is het fenomeen nog wat te pril om al conclusies te gaan trekken: "Wel valt het op dat steeds meer alternatieve bands zich geroepen voelen om een kerstplaat op te nemen. Low is met die trend begonnen, Sufjan Stevens maakte een kerstbox en dit jaar heb je She & Him."

In 2000 probeerde Das Pop het maken van kersthits al aan te slingeren door met een resem Belgische rockers van Jasper Steverlinck tot Geike en Tom Barman een 'we are the world'-achtige cover op te nemen van 'Happy Xmas (War Is Over)'. Die versie werd nooit op single uitgebracht omdat de verschillende platenfirma's niet tot een compromis kwamen. Hoewel het als precedent niet overschat moet worden, is de kersthype bij Belgische artiesten sindsdien niet veel groter geworden.

Terwijl het uitbrengen van een kerstsingle een handigheidje is om de publiciteitsmachine van een band draaiende te houden - The Killers maakten er een erezaak van om elk jaar sinds 2006 een kerstsingle uit te brengen tijdens een periode van persluwte - blijft het fenomeen in België eerder beperkt tot grappen en liefdadigheidsacties.

Toch zijn er een paar kleinere bands in ons land die zich toch aan een eigen carol wagen. The Violent Husbands met 'Sneeuwleeuw' bijvoorbeeld of 'Christmas Tree' van The Future Dead. "Puur voor de fun. Als luchtig antwoord op de Wham!s en Mariahs van deze wereld", zegt zanger Pieter Desmyter over die laatste. De rest van de Belgische alternatieve scene houdt zich nog stil met Kerstmis. Do they know it's Christmas time?