Direct naar artikelinhoud

Nederlandse Bibliotheek snijdt boeken kapot om ze te digitaliseren

DEN HAAG l Digitalisering van bibliotheekbestanden vergt dezer dagen offers die rechtgeaarde bibliofielen als een gruwel in de oren kunnen klinken. Zo koestert de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het voornemen om historische boeken stuk te snijden om ze op die manier sneller en goedkoper te digitaliseren, zo meldt NRC-Handelsblad. Het plan is afkomstig van Hans Jansen, directeur Research & Development van de KB. Hij vindt dat nodig omdat de werken anders toch niet meer geconsulteerd zullen worden. "Het is nu al zo dat teksten die niet digitaal zijn, eigenlijk niet meer worden geraadpleegd."

Hij wijst erop dat de momenteel gebruikte digitaliseringstechnieken - blad per blad - te traag en te duur zijn. "Ik zie maar één oplossing: snijd de rug van de boeken af en haal ze als een stapeltje papier door de scanner. Het boek ben je kwijt, maar je hebt het wel gedigitaliseerd voor minder dan een tientje, in plaats van 30 tot 150 euro", luidt het.

Hij mikt vooral op de Nederlandse fictie- en non-fictietitels die tussen 1800 en 1950 zijn verschenen. Het gaat om 400.000 à 500.000 werken. Omdat er van diverse titels meerdere exemplaren beschikbaar zijn, blijft er altijd een origineel intact, zo betoogt Jansen. En bovendien: als de bibliotheek de boeken op de oude manier zouden digitaliseren, lopen de kosten op tot 1 miljard euro. Op de door Jansen voorgestelde wijze zou dat 6 miljoen euro zijn. "Een boek is maar een informatiedrager. Het gaat toch om de inhoud? En uiteindelijk vergaat papier." De Koninklijke Bibliotheek gaat niet samenwerken met Google, wat bijvoorbeeld in intense mate gebeurt bij de Gentse universiteitsbibliotheek. "Stel dat Google failliet gaat? Ons materiaal moet altijd toegankelijk blijven." (DL)