Direct naar artikelinhoud

Miljoenen snoeprepen in vuilnisbak door stukje plastic

Een stukje plastic dat een Duitse vrouw in haar Mars vond, doet de gelijknamige voedselgigant besluiten om wereldwijd miljoenen chocoladerepen terug te roepen.

Dat het zo goed als zeker gaat om een productiefout, maar veel meer weet voedselreus Mars ook nog niet over de bewuste chocoladesnack waarin een Duitse vrouw een plasticdeeltje aantrof. Hoe dat precies in de reep kon belanden, wordt nog verder onderzocht.

Wat zeker is, is dat de chocoladereep is gemaakt in het Nederlandse Veghel, waar een van de grootste Mars-fabrieken ter wereld ligt. Daarom roept het bedrijf nu alle snoeprepen terug die van januari tot begin februari op dezelfde productielijn gemaakt zijn: naast Mars gaat het ook om Snickers, Milky Way, Celebrations en Mini Mix.

De 1.200 werknemers in Veghel produceren snoep voor maar liefst 55 landen, verspreid over de hele wereld. Voor ons land gaat het om honderdduizenden repen, met een houdbaarheidsdatum tussen 19 juni van dit jaar en 15 februari van volgend jaar. Die data moeten nu gecontroleerd in elke supermarkt, cafetaria, nachtwinkel, snoepautomaat, bioscoop,.... Kortom: een gigantische logistieke operatie. "En dat voor slechts één klacht van een consument, maar we willen geen risico nemen", zegt Simon Everaerts namens Mars België. "Nochtans gaat het om een stukje kunststof dat op zich niet schadelijk is wanneer je het inslikt, maar het gevaar dat iemand stikt, kunnen we niet uitsluiten. En dus gaan we miljoenen repen waar we niet zeker van zijn vernietigen."

Zestig vertegenwoordigers van Mars in ons land trokken gisteren onmiddellijk de baan op. Everaerts: "Om al hun verkooppunten te bezoeken en zo te zorgen dat iedereen de ernst van deze situatie inziet."

Geld terug

In de supermarkten hebben ze daar niet op gewacht. "Het personeel is meteen gestart met de rekken te controleren", zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour. "Niet om reep per reep die houdbaarheidsdatum na te kijken, maar aan de hand van de lotnummers en barcodes die Mars ons heeft doorgestuurd." Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) volgt de zaak op. "Maar wij kunnen natuurlijk ook niet in elk tankstation en alle supermarkten die snoeprepen gaan controleren", zegt Lieve Busschots. "Het is het bedrijf zelf dat een analyse heeft gemaakt en nu zijn verantwoordelijkheden neemt."

Wie thuis snoeprepen heeft die mogelijk plastic kunnen bevatten, kan ze terugsturen naar het bedrijf en zijn geld terugkrijgen. Zo'n grote terugroepactie is geleden van 1999 toen Coca-Cola maar liefst 2,5 miljoen flesjes terugriep nadat enkele Belgische kinderen er ziek van waren geworden.

Meer info op www.favv.be