Direct naar artikelinhoud

Eindelijk gevonden: uitvinder van bitcoin

Na jaren speculatie weten we het: de Australische tech-ondernemer Craig Wright heeft in een interview bevestigd dat hij de uitvinder is van de virtuele munt bitcoin.

Zijn bekentenis aan de BBC, The Economist en GQ maakt een einde aan jarenlang gegis. Wright zit dus achter de naam Satoshi Nakamoto, de alias die jarenlang werd gebruikt voor de bitcoinuitvinder.

Bitcoin, een virtuele munt, is de laatste jaren aan een steile opgang bezig onder internetgebruikers. Steeds meer websites en diensten aanvaarden de munt als officieel betaalmiddel. Maar het was tot nu toe een groot geheim wie de echte bedenker van het systeem was. Wright heeft de BBC nu bewijzen geleverd dat hij wel degelijk achter de uitvinding zit. Zijn bewering is bovendien gestaafd door prominente leden uit de bitcoingemeenschap en het ontwikkelteam, aldus de Britse openbare omroep.

Wright tekende tijdens een ontmoeting met de BBC berichten met cryptografische sleutels die helemaal aan het begin van bitcoin werden gecreëerd. Volgens Wright gaat het om "blokken die gebruikt zijn om 10 bitcoins te verzenden tijdens de eerste transactie ooit".

Meteen komt er een einde aan de speculatie over wie Satoshi Nakamoto nu echt is. Verschillende media wereldwijd voeren al jarenlang onderzoek naar de persoon. Zo kwam ook de Japans-Amerikaanse Dorian Satoshi Nakamoto, een computeringenieur uit Californië in beeld, maar hij ontkende ook maar iets met bitcoin te maken te hebben.