Direct naar artikelinhoud

Europa houdt vast aan Turks akkoord ondanks kritiek

Migranten in Griekenland die geen recht hebben op internationale bescherming worden vanaf maandag zoals gepland teruggestuurd naar Turkije. De Europese Commissie houdt ondanks forse kritiek vast aan die datum.

Hoeveel vluchtelingen er volgens het migratieakkoord dat de EU en Turkije vorige maand sloten, worden teruggestuurd is afhankelijk van logistieke factoren, zegt een Commissie-woordvoerder. "De voorbereiding is goed op weg. We zorgen ervoor dat alles volgens de juridische regels en internationale standaarden verloopt."

Het terugzenden wordt uitgevoerd door het Europese grensagentschap Frontex. De coördinator, de Nederlander Maarten Verwey, stond de afgelopen weken en dagen in nauw contact met de Grieken en Turken, vertellen zijn medewerkers. Het Griekse parlement keurt volgens haar noodzakelijke wetgeving goed en in Ankara worden wetswijzigingen momenteel "afgerond".

Volgens een nieuw Amnesty-rapport stuurt Turkije dagelijks in strijd met het internationaal recht honderd vluchtelingen terug naar Syrië (DM 1/4). Het roept de vraag op of Turkije wel veilig genoeg is om asielzoekers naar terug te sturen. "We nemen dat zeer serieus. Natuurlijk stellen we een onderzoek en gaan we het ook bespreken met Turkije", reageert de woordvoerder van de Commissie.

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) eist dat de aantijgingen van Amnesty grondig worden onderzocht. "Als blijkt dat Turkije op grote schaal Syriërs terugstuurt zonder bescherming te geven, is er een probleem want dan kan Griekenland Turkije niet beschouwen als veilig derde land. Dan zal het Europees Hof dat vernietigen en staan we weer nergens."

Ook UNHCR, dat nauw is betrokken bij de uitvoering, vraagt om garanties dat er geen deportaties plaatsvinden. De Europese Commissie bezweert dat deze "rode lijn" niet wordt overschreden. De vluchtelingenorganisatie maakt zich verder veel zorgen over de humanitaire situatie van vluchtelingen in Griekenland. Brussel zegt zich "maximaal" in te spannen om hier verbetering in te brengen.

Maar het heeft er alle schijn van dat Europa zijn zeer felbevochten akkoord met Turkije gewoon niet onderuit wil halen.