Direct naar artikelinhoud

Henin mist US Open en recordduel

Brute pech voor Justine Henin: een scheurtje in de ligamenten aan haar elleboog (opgelopen in de achtste finale tegen Kim Clijsters op Wimbledon) houdt haar minstens twee maanden weg van de tennisvelden. Geen US Open dus voor Henin, die ook moet afzeggen voor de Best of Belgium-recordwedstrijd tegen Clijsters.

Waalse minstens twee maanden out door elleboogblessure, Serena Williams vervangster in ‘Best of Belgium’

Best of Belgium-organisator Bob Verbeeck vond met Serena Williams een waardige vervangster. ‘We maken er nu een Best of World van.’

Er hoeft geen tekening bij dat het nieuws voor Henin een zware morele klap is, die bovenop de sportieve opdoffer komt van de onderlinge clash maandag tegen Clijsters op Wimbledon, waar Henin haar laatste ontbrekende grandslamtitel zocht. De valpartij halfweg de eerste set leek in eerste instantie niet zo erg. Henin speelde gewoon door en weigerde haar verlies toe te schrijven aan de elleboog. Maar gezien de pijn zou ze haar arm wel in België laten onderzoeken.

De diagnose in het UZ van Leuven kwam keihard aan. “De ligamenten in de elleboog zijn gedeeltelijk gescheurd”, aldus Henin op haar website. “Ik verwacht twee maanden niet op een tennisveld te kunnen staan. Hierdoor mis ik de exhibitiematch tegen Clijsters van komende week én de US Open. Ik vind het bijzonder jammer dat ik de Best of Belgium-wedstrijd mis. Ik zal wel aanwezig zijn op het evenement, dat me nauw aan het hart ligt. Over vier weken laat ik mijn elleboog weer onderzoeken. Dan weet ik meer over hoe de rest van mijn seizoen er nog zal uitzien.”

Bij de entourage van Henin leeft iedereen mee. “Voor Justine is dit héél hard, ze had zoveel zin om te tennissen. Nu kunnen we alleen hopen dat de blessure gunstig evolueert.”

Los van de sportieve gevolgen voor de comeback van Henin, doorkruiste haar blessure ook de plannen van Bob Verbeeck, de organisator van het historische Best of Belgium-duel tussen Kim Clijsters en Henin volgende week donderdag. Beide tennistoppers zouden in die match het wereldrecord breken van drukst bijgewoonde tenniswedstrijd ooit: een politiek-sportieve stunt om de eerste week van het Belgische EU-voorzitterschap te vieren.

Gisteren moest Verbeeck na de afzegging van Henin snel een plan B in elkaar boksen. Hij nam contact op met het management van Serena Williams, die zich bereid toonde om hem uit de nood te helpen. Als twaalfvoudig grandslamwinnares, huidig finaliste op Wimbledon en nummer één van de wereld is zij een waardige vervangster. “In twee uur tijd was alles rond”, aldus Verbeeck. “Omdat de wedstrijd live in zoveel landen te zien is, hebben we eerst overlegd met de tv-partners. Het evenement moet dezelfde unieke uitstraling behouden. Ze vonden Serena Williams allemaal de beste keuze. Serena was ook enthousiast om deel te nemen. Op dit moment is er geen grotere speelster. Het is ook de eerste keer dat ze in België zal tennissen. Natuurlijk is het erg spijtig voor Justine. Ik hoop dat ze snel herstelt. Ze zal ook op het event aanwezig zijn.” Ook voor de naam van zijn evenement had Verbeeck al een alternatief in gedachten: “We maken er nu een Best of Belgium versus Best of the World van.”

Het geplande programma blijft voor het overige hetzelfde. Zestien van ’s lands grootste muzikanten zullen voor en na de tennismatch optreden in een originele bezetting, er vindt een openingsceremonie in het teken van de Belgische sport plaats, en een spectaculair vuurwerk zal de feestavond afronden. (BF)