Direct naar artikelinhoud

Witte Huis verstrikt in wisselende versies van raid op Bin Laden

De ware toedracht van het verloop van de actie tegen Osama bin Laden in diens Pakistaanse villa is verre van duidelijk en de verwarring groeit. Dat is in niet geringe mate toe te schrijven aan het Witte Huis zelf, dat verstrikt begint te geraken in zijn verschillende versies. Na het verbod van Obama om de foto’s van de dode terrorist vrij te geven, groeien de twijfels alleen maar.

Heel wat informatie over de uitschakeling van Bin Laden blijkt niet te kloppen en het Witte Huis ziet zich verplicht voortdurend bij te stellen. Osama zou gewapend geweest zijn en zou zich verzet hebben, wat de indruk wekte dat Bin Laden op het Amerikaanse commando heeft geschoten. Dat blijkt inmiddels niet juist. Osama was ongewapend, wat het vermoeden doet ontstaan dat de terrorist in koelen bloede werd afgemaakt. Amerikaanse functionarissen lieten zelfs uitschijnen dat zich in de buurt van Bin Laden slechts één gewapende medewerker bevond.

Dat de Al Qaidaleider zich achter een ‘menselijk schild’ verscholen zou hebben, kan dus ook niet meer staande gehouden worden. Er was wel een vrouw in een kamer aanwezig die op het commando afvloog en meteen werd uitgeschakeld door een schot in het been - zij is niet dood. Het twaalfjarige dochtertje van Bin Laden blijft erbij dat haar vader werd opgepakt en nadien werd afgemaakt. Ze ligt in een Pakistaans ziekenhuis en de VS mogen haar van de Pakistaanse overheid niet ondervragen.

Het verbod van president Barack Obama om foto’s van de terroristenleider vrij te geven leidt ook alleen maar tot speculaties. De foto’s van de dode Bin Laden zouden te gruwelijk zijn, ze zouden als propaganda misbruikt kunnen worden en geweld tegen de VS kunnen uitlokken. Er zijn wel - gruwelijke - foto’s verspreid van gedode lijfwachten van Bin Laden en daar heeft het Witte Huis zich niet tegen verzet.

De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dat de raid op Bin Laden “zeer eenzijdig” was en “uitermate gewelddadig”. Alleen in het begin van de actie werd hevig gevuurd toen de koerier van Bin Laden, Abu Ahmed al-Kuwaiti, de aanstormende Amerikanen beschoot. Hij en enkele andere lijfwachten werden zo goed als meteen uitgeschakeld en dan werden de Amerikanen “helemaal niet meer beschoten”, schrijft de NYT op gezag van anonieme regeringsfunctionarissen. Dat is iets anders dan de officiële versie, die wil dat de Amerikaanse commando’s “tijdens de hele operatie in een vuurgevecht waren verwikkeld”.

De foto’s van de zwaar verminkte wachters doen ook het vermoeden rijzen dat het commando de omstreden dumdumkogels heeft gebruikt, die pas ontploffen als ze in het lichaam zijn binnengedrongen. Was dat ook bij Bin Laden het geval en is dat de reden waarom die foto’s niet zijn vrijgegeven?

Twijfels bestaan nu ook over de duur van het vuurgevecht, dat na de eerste berichten veertig minuten zou hebben geduurd, maar dat in feite na uitschakeling van de wachters en Bin Laden zelf snel afgelopen was. De commando’s kregen ook ruim de tijd om een hoop materiaal in de villa bijeen te rapen en mee te nemen. Er werd ‘bewijsmateriaal’ meegenomen zoals computers, cd-schijven, dvd’s en papieren dossiers.

Een ander vervelend element is dat de VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay gisteren heeft gevraagd de “precieze feiten over de omstandigheden” waarin Al Qaidaleider Osama bin Laden doodgeschoten werd openbaar te maken. “Ik blijf een voorstander van de volledige openbaarmaking van de precieze feiten”, antwoordde Pillay op de vraag of ze tevreden was over de verklaringen van de Amerikanen.

“De hele wereld heeft het recht te weten wat er juist gebeurd is”, zei ze tegen enkele journalisten tijdens een bezoek aan Oslo. Het contradictorische karakter van sommige informatie, zoals de vraag of Bin Laden nu gewapend was op het ogenblik van de interventie, doet twijfelen aan de bereidheid van het Amerikaanse commando om de terroristenleider levend gevangen te nemen.

“De VN veroordelen terrorisme, maar hebben ook regels opgesteld, volgens dewelke acties tegen terreur gevoerd moet worden”, stelt Pillay. Dit moet “conform met internationale wetten gebeuren. Die wetten laten geen martelingen of wederrechtelijke terechtstellingen toe”.

Na eerst het tegendeel gezegd te hebben, gaven de Amerikaanse autoriteiten toe dat Bin Laden ongewapend was toen special forces hem doodschoten.