Direct naar artikelinhoud

Wachtlijst voor orgaantransplantaties gedaald in 2012

In België zijn in 2012 1,6 procent meer orgaantransplantaties uitgevoerd dan in 2011. De totale wachtlijst is met 7,8 procent gedaald. Toch wachtten in 2012 nog steeds 1.138 personen op een transplantatie. Vorig jaar vonden er 925 transplantaties plaats in België, in 2011 waren dat er 910. De organen die in 2012 het vaakst getransplanteerd werden, waren de nieren, de lever en de longen.

Opvallend is dat het aantal transplantaties met levende donoren sterk is toegenomen (+ 15 procent). "In landen waar minder kadaverdonoren zijn, wordt meer aandacht besteed aan de zoektocht naar levende donoren", zegt Luc Colenbie van de Belgische Transplantatieraad.

Twee zwaargewonden na treinongeval in Diest

Bij een treinongeval in Diest zijn maandagvoormiddag twee inzittenden van de aangereden auto zwaargewond geraakt. Het ongeval deed zich rond 11.30 uur voor op de spoorweg tussen Leuven en Hasselt. Een trein die op weg was van Antwerpen-Centraal naar Luik reed daar een wagen aan, die zich vermoedelijk had vastgereden op de sporen. Volgens de politie vielen daarbij twee zwaargewonden. Hoe ernstig ze eraan toe zijn, is nog niet duidelijk.

Op de trein die bij het ongeval betrokken was, zaten een 35-tal reizigers. Zij moesten om veiligheidsredenen op de trein blijven zitten. Rond 13 uur konden zij geëvacueerd worden, aldus Infrabel.

Verkeersagressor met bosmaaier vraagt psychiatrische hulp

De advocaat van de 35-jarige man die in november vorig jaar bij een geval van verkeersagressie een andere chauffeur met een bosmaaier aanviel, vraagt begeleiding en een psychiatrische behandeling voor zijn cliënt. De advocaat vraagt een straf met probatie-uitstel, zodat zijn cliënt een behandeling kan volgen. De man verontschuldigde zich op het eind van de zitting bij het slachtoffer. De uitspraak valt op 11 februari.

De verdediging verzet zich verder tegen het beeld van de media, "die mijn cliënt afschilderden als een dolgedraaide gek", aldus advocaat Thierry Goffart. "De feiten zijn verschrikkelijk, maar er was geen vooropgezet plan en geen intentie om te doden."