Direct naar artikelinhoud

Engeland in de ban van dodelijke spin

Miljoenen exemplaren van de valse weduwe, een giftige spin, kruipen er onder meer door de klimaatverandering al rond in Engeland. Een collectieve angstpsychose lijkt in de maak.

Ze heeft een glimmende huid, acht rode poten en een soort doodshoofd op haar bolle rug. En ze jaagt de Engelsen de stuipen op het lijf. De valse weduwe heeft deze nazomer verscheidene eilandbewoners levensbedreigende verwondingen toegebracht. De giftige spin, afkomstig uit de tropen, voelt zich dankzij de klimaatverandering steeds beter thuis in Groot-Brittannië. Er kruipen er al miljoenen rond.

In Bromley, een buitenwijk in Zuidoost-Londen, was de 66-jarige John Catlin onlangs een brandstapel aan het maken toen hij opeens een steek in zijn teen voelde. Een paar uur later lag hij rillend van de koorts en met hartkloppingen in het ziekenhuis. Zijn been zwol op en op de vuurrode huid ontstonden blaren die zo groot waren als eieren. Nieren en ander organen begonnen het te begeven. Op het nippertje wisten de artsen Catlins leven te redden en diens been te behouden. Mogelijk was hij allergisch.

In Engelse kranten doken in de afgelopen weken soortgelijke gruwelverhalen op. In Essex moesten artsen het been van een 39-jarige behanger over de hele lengte opensnijden om het gif eruit te halen, in Shropshire werd een vierjarig meisje lelijk gebeten en in Gloucestershire moest een school worden gesloten omdat het gebouw een spinnennest bleek te zijn. Wetenschappers hebben er nuchter op gewezen dat jaarlijks meer Engelsen overlijden door wespen- en bijensteken.

Maar de spin spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding. De valse weduwe werd 124 jaar geleden voor het eerst waargenomen op de Britse eilanden. Ze was indertijd meegekomen met een lading bananen uit Madeira of de Canarische Eilanden. Door de warme en natte zomers van de afgelopen tien jaar is het aantal flink toegenomen. De Britten wordt geadviseerd voorzichtig te zijn bij het opruimen van zolders en schuren, en de slaapkamers schoon te houden. De steatoda nobilis bijt alleen wanneer ze zich bedreigd voelt. Alleen het vrouwtje is gevaarlijk.